Matt Joseph, predstavnik Grada Daytona boravi u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić razgovarao je danas u Gradskoj vijećnici Grada Mostara s predstavnikom Grada Daytona, Matt Joseph-om. Ovom prilikom su naglasili da su gradske vlasti zadovoljne dosadašnjom saradnjom, posebno saradnjom mladih kao i jačanjem veza između svih regionalnih centara, potpisnika Memoranduma o saradnji i razumijevanju. Podsjetimo kako su ovaj Memorandum o saradnji i razumijevanju potpisali predstavnici Grada Daytona iz Sjedinjenih Američkih Država, te predstavnici gradova iz Bosne i Hercegovine - Mostara, Banja Luke i Sarajeva.

Mladi iz Bosne i Hercegovine su već bili u posjeti Gradu Daytonu, država Ohio, SAD i tom prilikom su obogatili svoja znanja i iskustva posjetom i radom u strukovnim školama i edukacionim centrima Grada Daytona.

Gradonačelnik Mostara je istakao, da postoji dodatni prostor za intenziviranje saradnje između gradova potpisnika navedenog sporazuma, te je uputio inicijativu s novim idejama za još boljom saradnjom. Domaćin sastanka kazao je kako ovaj način saradnje daje velike mogućnosti za provedbu i određenih projekata i to vezano za zaštitu životne okoline, zaštitu voda, zbrinjavanje otpada, energijske efikasnosti, korištenje obnovljivih izvora energije.

Potaknuti ovom idejom dogovoren je i zvaničan sastanak s gradonačelnikom Grada Daytona koji bi se trebao održati u drugoj polovini novembra mjeseca ili početkom decembra ove godine. Nastavkom ovakve saradnje svakako bi se stvorili bolji uvjeti za život i pridonijeli bržem razvoju i Mostara i gradova partnera iz BiH.

Na sastanku se razgovaralo, kako je izjavio izaslanik Grada Daytona, Matt Joseph, i o prijateljstvu dviju zemalja i njegovom proširenju ali i poslovnom ambijentu, sigurnosnom okruženju i budućim ulaganjima u BiH, posebice u Hercegovini.

Nazad