Miroslav Lajčak u Mostaru

Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak tokom svog boravka u Mostaru posjetio je u Gradsku upravu Mostara.

Tokom boravka u Mostaru Lajčak se sastao i s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem koji ga je primio u Gradskoj upravi, a nakon čega su obišli staru gradsku jezgru i Stari most.

Gradonačelnik Bešlić upoznao ga je s kandidaturom Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 20124.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se u četvrtak u Mostaru s ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom s kojim je razgovarao o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Senat Sveučilišta u Mostaru jednoglasno je donio odluku o dodjeli počasnog doktorata Lajčaku jer je, kako kažu, učinio puno za dijalog u BiH te je ujedno diplomat svjetskog glasa.

Miroslavu Lajčaku dodjeljuje se doktorat iz područja pravnih i političkih znanosti, a zbog podrška BiH na njenom evropskom putu.

-Sveučilište u Mostaru prepoznalo je djelovanje Miroslava Lajčaka te mu zbog toga dodjeljuje počasni doktorat, rekao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.

Tomić je istaknuo da je Lajčak našao pravu mjeru između prava tri konstitutivnih naroda istovremeno jačajući instituciji države BiH.

“Tako je našao balans u onome što zvuči nepomirljivo. Promovirao je dijalog sva tri naroda i nije nametnuo ni jednu odluku koja bi bila na štetu bilo koga”, rekao je Tomić o Lajčaku.

“Lajčak je i za Slovačku i za BiH birao prave mogućnosti. Uspostavio je standard kako bi se međunarodni medijatori trebali ponašati konfliktnim društvima. Sam je zagovarao legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda”, kazao Tomić.

Nazad