Obilježena 16. obljetnica pogibije makedonskog predsjednika

Na Matića brdu kod Mostara u srijedu je obilježena 16. obljetnica pada zrakoplova u kojem je život izgubio makedonski predsjednik Boris Trajkovski, članovi izaslanstva i posade zrakoplova

Izaslanstvo Sjeverne Makedonije predvodio je ministar za dijasporu Edmond Ademi, dok je vijenac uime Vijeća ministara BiH položio zamjenik ministrice za vanjske poslove Josip Brkić.

Ministar Ademi u svom je obraćanju istaknu da je Trajkovski ostavio dubok trag ne samo u makedonskom društvu, već i u cijeloj regiji.

- Danas, 16 godina nakon tragedije, a vjerujem i narednih godina, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, ali i regija sjećaju se velikog čovjeka i njegovih djela - poručio je Ademi.

Josip Brkić dodao je kako je Trajkovski dao veliki doprinos na poboljšanju odnosa zemalja regije.

- Borio se za bolje razumijevanje među državama u regiji i drago mi je što se njegova vizija realizira, što je Sjeverna Makedonija pred otvaranjem pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Nadam se da će pristupni pregovori uskoro biti otvoreni i da će taj čin imati pozitivne učinke na našu zemlji i cijelu regiju - izjavio je Brkić.

Cvijeće na spomenik stradalima položili su u ime Grada Mostara Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara i v.d. načelnica odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Amira Trbonja. Vijenac na ispred spomenika na Matića brdu položena su u ime Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ambasade Republike Sjeverne Makedonije u BiH, Vlade Federacije BiH, Vojske Republike Sjeverne Makedonije i dva Udruženja građana iseljenika iz Sjeverne Makedonije.

Zrakoplov makedonske vlade srušio se 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja nadomak Mostara. Osim Trajkovskog u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Oni su tog dana trebali sudjelovati na međunarodnoj investicijskoj konferenciji u Mostaru.

Povjerenstvo za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uvjeti.

Nazad