Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2019.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Mostara za 2019. održana je u četvrtak u Mostaru, nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ranije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, čime je omogućeno donošenje mostarskog gradskog budžeta.

Budžet Grada Mostara za 2019. godinu planiran je u iznosu od oko 57 milijuna maraka, a čelnici Grada kažu kako bi on trebao biti usvojen u najkraćem mogućem roku.

- Želimo napraviti proračun koji je realan i koji će osigurati funkcioniranje grada. Očekujemo da bi budžeta mogao biti i do 62 milijuna, ukoliko više razine vlasti odobre one grantove koje mi očekujemo - izjavio je novinarima mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, istaknuvši kako će u najkraćem mogućem roku doći do usvajanja budžeta kako njegovi korisnici ne bi osjetili probleme.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku o tačnom iznosu je nemoguće govoriti jer još nije formirana federalna vlada, ali vjeruje da će do toga uskoro doći.

Napomenuo je i kako su planirana grant sredstva namjenska, za određene projekte, te kako neće značajnije utjecati na izvršenje gradskog budžeta.

Načelnik Odjela za finansije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović dodao je kako će u najkraćem roku potpisati budžeta kako bi se mogle isplatile plate zaposlenima u gradskoj administraciji.

- Očekujem da će to biti vrlo brzo, možda već sljedećeg tjedna - izjavio je Šahović.

Sudionici su tokom javne rasprave iznijeli niz zahtjeva, odnosno amandmana, ukazavši na mnoga neriješena pitanja kao što su pitanja obnove, povratnika, izbjeglih i raseljenih.

- Na javnoj raspravi ukazano je na niz problema koje Grad Mostar ne može rješavati jer su to problemi viših razina vlasti i problemi za koje su zadužena određena ministarstva. Razumijem pojedine zahtjeve, ali sredstva kojima raspolažemo nisu ni izbliza onolika da bi mogli veći dio tih problema razriješiti - kazao je gradonačelnik Bešlić.

Naglasio je kako u zadnje dvije godine Grad Mostar skoro da i ne dobiva sredstva od viših razina, iako je, kakao je kazao, Mostar grad koji je najviše razoren i ima potrebe za takvom vrstom pomoći.

- Potpuno je razumljivo ćuti vapaj ljudi koji traže određeno rješenje i mi kao grad ćemo i dalje vršiti pritisak na više razine vlasti da se osiguraju određena sredstva. Grad je sa svoje strane uradio onoliko koliko je mogao, čak i više nego je trebao i dalje će raditi sukladno svojim mogućnostima - ustvrdio je Bešlić.

PR GM

Nazad