Potpisan sporazum u Iranu

Gradonačelnici Mostara i Isfahana, Ljubo Bešlić i dr. Ghodratollah Norouzi, potpisali su u Iranu Sporazum o kulturnoj i privrednoj saradnji između Grada Mostara i Grada Isfahana. Svečanosti potpisivanja Sporazuma bio je prisutan i Izet Šahović, načelnik odjela za finansije i nekretnine Gradske uprave Mostara.

Ovim sporazumom, dva grada koja imaju i spomenike koji su pod zaštitom UNESCO-a, izrazili su svoju želju i spremnost u promoviranju i jačanju njihovih prijateljskih odnosa i saradnje.

U tom cilju obavljat će se razmjena iskustava i informacija u oblasti upravljanja gradom, gradskom gospodarstvu, gradskih službama, urbanizmu i arhitekturi, urbanom razvitku, saobraćaju i prevozu, zaštiti okoliša, kao i poticanje trgovačke i privredne saradnje i zajedničkih poduhvata u projektima urbanog razvoja.

Nastojat će se ostvariti i saradnja u planiranju i provedbi projekata od interesa za oba grada i stvaranje temelja za aktivno sudjelovanje kompanija iz privatnog sektora i poduzetnika iz dva grada u projektima jednog i drugog grada, te dati podrška i turističkoj saradnji kao i održavanju kulturnih i prijateljskih dana u dva grada.

 

Nazad