Potpisan ugovor o niskotarifnim letovima za Zračnu luku Mostar

Potpisivanje Ugovora o niskotarifnim letovima između Croatia Airlinesa, Eurowingsa i Zračne luke Mostar upriličeno je u srijedu na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Ugovor su potpisali direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić i predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić koji su zahvalili svima koji su podržali uvođenje zračne linije između Zagreba i Mostara.Riječ je o uspostavi redovite međunarodne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, temeljem javnog poziva koji je objavila Zračna luka Mostar, a putem koje će Croatia Airlines, Zagreb i Mostar povezivati tokom cijele godine.

Prije samog čina potpisivanja ugovora, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako su za realizaciju ovog projekta najzaslužniji Vlada FBiH i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić. Ministar Lasić izjavio je kako su Vlada FBiH i resorno ministarstvo prometa i komunikacija osigurali sredstva, tj. subvenciju za uspostavljenje zračne linije između Mostara i Zagreba, a samim time i vezu s ostalim evropskim destinacijama.

- Prvenstveno smo pomogli mostarskoj zračnoj luci i Gradu Mostaru te na taj način berem malo pripomogli razvoju gospodarstva – kazao je ministar. Obećao je kako će ta sredstva biti osigurana kontinuirano u barem iduće tri godine.

- Ovo je vrhunac i kruna rada kojeg smo posljednjih pet-šest mjeseci dogovarali. Za razliku od drugih stvari koje se dugotrajno pregovaraju, ovaj je po mojoj prosudbi, vrlo brzo završio zato što je sve koji su bili uključeni u ovaj projekt pokretala najprije jaka želja da povežu ova dva centra, a zatim što su i sami po sebi bili dovoljno operativni da ovaj veliki dogovor na kraju upriličile ovim potpisivanjem ugovora – ustvrdio je Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu u hrvatskom ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Izrazio je nadu kako ova linija neće doživjeti sudbinu prve, koja je bila pokrenuta prije deset godina, no koja je, kako je kazao, na žalost neuspješno završila.

Premijer HNKa dr. Nevenko Herceg naglasio je važnost uspostave izravnih zračnih veza prema Mostaru za razvoj turizma i gospodarstva cijele regije.

- Nadam se da letovi neće biti samo dva puta tjedno nego svaki dan, i to ne samo za Zagreb nego i za Beograd, Beč, Tursku i ostale destinacije u svijetu – istaknuo je Herceg.

U svom obraćanju prisutnima, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić zahvalio je svima koji su doprinijeli da ta kompanija na listu svojih odredišta stavi i Mostar. Osim njega zahvalu svima koji su podržali ovaj projekt uputio je i direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić, ocijenivši kako je ovo jedan od najznačajniji dana u radu mostarske zračne luke.

Prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na ovoj će liniji poletjeti 3. maja ove godine, a redoviti letovi odvijat će se dva puta sedmično. Avion će iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom, a iz Mostara za Zagreb, petkom i ponedjeljkom i moći će primiti 76 putnika. Propisivanju ugovora prisustvovali su, uz ostale, i v.d. predsjednice HGK Županijske komore Split i potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak.

PR GM

Nazad