Predstavnici Izaslanstva EU-a i UNICEF-a u posjeti Mostaru

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Izaslanstva Evropske unije u BiH i Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH posjetili su u utorak Mostar kako bi se kroz razgovor s predstavnicima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara, te s drugim sudionicima uključenim u provedbu, upoznali o dosadašnjim učincima projekata “Zaštita djece od nasilja i promoviranje socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju na Zapadnom Balkanu i Turskoj” i ”Transformacija ustanova za skrb o djeci i sprečavanje odvajanja obitelji”.

Na sastanku, koji je ovim povodom upriličen u Gradskoj vijećnici Mostara, predstavljen je napredak u zajedničkom djelovanju na zaštiti prava djeteta, kroz primjer nekoliko povezanih i međuovisnih aktivnosti koje se provode u saradnji s vlastima i institucijama Kantona i Grada Mostara.

Istaknuto je kako je Mostar samo jedna od brojnih lokacija u BiH u kojima su EU i UNICEF udružili napore u zaštiti prava djeteta sukladno Smjernicama EU za promoviranje i zaštitu prava djeteta i Konvenciji o pravima djeteta.

“Evropska unija i UNICEF, zajedno s relevantnim stručnjacima, roditeljima i pružateljima skrbi udružili su resurse kako bi omogućili da djeca izrastu u zdrave i sretne ljude. Iako smo, zapravo, samo zagrebli površinu ovog složenog problema, zajedno smo pokazali što se sve može postići kada udružimo resurse i volju. Uvjeravam vas u to da ćemo nastaviti davati podršku sve dok svako dijete ne dobije zdrav i poticajan početak u životu”, kazao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH, ujedno čestitajući Međunarodni dan obitelji koji se danas obilježava.

Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a istaknula je dobru saradnju s institucijama Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara.

„Želim pohvaliti uloženi napor i posvećenost naših partnera u Mostaru, što je u konačnici omogućilo izvrsne rezultate za djecu i mlade u Mostaru. Nadam se i očekujem da će ova posvećenost biti propraćena i kontinuiranim investiranjima, kako kantonalne vlade, tako i Grada Mostara, uključujući izdvajanje odgovarajućih finansijskih, ljudskih i tehničkih resursa neophodnih za održavanjem postignutih rezultata. Iznimno mi je drago što se današnji sastanak održava na Međunarodni dan obitelji, prepoznajući jedinstven značaj odgojnog i sigurnog obiteljskog okruženja za svako dijete”, kazala je Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a.

Značajnu potporu ovim programima pružila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, a Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite imalo je jednu od ključnih uloga u njihovoj provedbi.

”Nadam se da neću biti shvaćen neskromnim kada kažem da izaslanstva EU i UNICEF nisu danas u Mostaru slučajno. UNICEF novcem EU finansira savremene programe socijalne politike u duhu najbolje evropske pravne i socijalne stečevine, a Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite je u protekle dvije godine, po mom mišljenju, od Kantona slučaja učinilo ovaj kanton primjerom jer smo najdalje od svih kantona u F BiH odmakli u implementiranju strateških projekata socijalne politike”, kazao je dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, pozdravivši prisutne i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta govorio je o konkretnim pokazateljima implementiranja projekata, istaknuvši kako su u okviru reforme sistema zaštite djece bez roditeljskog staranja, inkluzivnog obrazovanja te ranog rasta i razvoja postignute značajne promjene.

Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara istaknuo je kako se Grad Mostar uključio u provedbu ovih projekata želeći i na taj način potvrditi spremnost da podupre sve aktivnosti koje se tiču podizanja svijesti javnosti o pravima djece i svoju posvećenost u osiguravanju značajnih resursa koji mogu doprinijeti boljitku za svako dijete. Zahvalio je Evropskoj uniji i UNICEFU na odabiru Grada Mostara za provedbu ovih projekata.

Janja Milinković, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite prezentirala je plan transformiranja Dječjeg doma Mostar, a Zdravka Marić, direktorica Centra za socijalni rad Mostar govorila je o temi: ”Savjetodavni rad s obiteljima pod rizikom od odvajanja i obiteljima koje imaju djecu s teškoćama u razvoju“.

Nakon sastanka, organiziran je obilazak Dječjeg doma u Mostaru, IV Osnovne škole – koja provodi programe podrške za kvalitetno i inkluzivno obrazovanje – te predškolske ustanove “Dječiji vrtići” Mostar, koja je jedna od dobrih primjera usluga podrške ranom rastu i razvitku za svako dijete.

Nazad