Skupština Jadransko-jonske euroregije

U Mostaru je danas počela s radom dvodnevna konferencija o novim pristupima za razvitak stupova Strategije Evropske unije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) i Skupština Jadransko-jonske euroregije - značajne međunarodne organizacije koja objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Evrope.

Uz brojne uspješne projekte, Jadransko-jonska euroregija u novije vrijeme dio je AI-NURECC - zajedničke inicijative ključnih dionika koji predstavljaju regije, gradove, gospodarske komore i sveučilišta Jadranskog i Jonskog područja.

U uvodnom dijelu Konferencije nazočnima se obratio dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona iznova potvrđujući čvrstu opredijeljenost za nastavak saradnje i poticanje pozitivne energije, te izražavanje obostrane podrške u izgradnji bolje budućnosti naših regija i naših građana.

„Iza nas je veliki broj zajednički provedenih aktivnosti kroz koje smo dokazali da je intenziviranje saradnje u cilju gospodarskog i socijalnog blagostanja, rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji jedini moguć i ispravan put u bolju zajedničku budućnost. Vlada kojoj sam na čelu čvrsto je opredijeljena za nastavak i daljnje jačanje te saradnje. Isto tako, dopustite da ponovim kako je neupitna opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Čvrsto vjerujemo kako Strategija EU za Jadransko-jonsku euroregiju, kojoj smo u cijelosti posvećeni, ima kapaciteta ojačati saradnju država EU i onih koje to još nisu, poput BiH kojoj treba pomoć u procesu pridruživanja kako bi taj proces bio brži“, kazao je predsjednik Herceg.

Francesco Cocco, generalni tajnik Jadransko - jonske euroregije zahvalio je predsjedniku Hercegu na potpori pri organiziranju Konferencije i Skupštine Jadransko-jonske euroregije.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara u obraćanju nazočnima istaknuo je uspješnost projekta ''HERA'' implementiranog u partnerstvu sa sedamnaest partnera iz osam država.

'-Cilj ovog i sličnih projekata je jačanje institucionalne infrastrukture i usluga malog i srednjeg preduzetništva, te povećanje konkurentnosti kroz uspostavljanje klastera u sektorima kreativne industrije, turizma i ruralnog razvoja, a sve s ciljem ubrzanog razvitka kako Grada tako i cijele regije'', kazao je gradonačelnik Bešlić.

Inače, Konferencija je dio aktivnosti AI-NURECC-a za razvitak vještina usmjerenih na povećanje znanja lokalnih dionika o participativnoj izradi projekata i upravljanju s ciljem omogućavanja izrade lokalnih razvojnih strategija.

PR GM

Nazad