Svečanost povodom slanja finalne knjige Mostara u kandidaturi za EPK 2024.

Grad Mostar finalist u izboru za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, u petak je prezentacijom projekta Mostar 2024 te prikazivanjem filma kandidature "Sve je premostivo" svečano obilježio slanje finalne knjige u sjedište Evropske komisije koja krajem septembra ove godine donosi odluku o tome koji će grad ponijeti ovu prestižnu titulu.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako budućnost Mostara vidi upravo kroz spomenuti projekat, odnosno kroz jačanje saradnje i međusobnoga uvažavanja.

-Naš put u budućnost vidimo kroz ovaj projekt, Mostar 2024 i ljude koji su se svim svojim srcem, znanjem i sposobnosti uključili vodeći bolju budućnost ovoga grada - kazao je Bešlić i dodao da im je želja svakako da se u Mostaru, gradu kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i gradu, u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidanih veza, one učvrste i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja.

-Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima - poručio je Bešlić.

Mustafa Alendar, član Tima Mostar 2024, iza kojih su tri godine rada na ovom projektu je predstavljajući ga pojasnio kako prijavna knjiga sadrži četiri mehanizma koji bi trebali promijeniti imidž grada na način da među ljudima uspostavi nove i stare veze, zatim da se poveže dijaspora koja je otišla te cjelokupna regija i BiH, a kroz mehanizam “kvantnog skoka” novim tehnologijama odredi se i zajednička budućnost.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, koji su također došli podržati ovaj važan događaj za grad i njezine građane, izrazili su nadu kako će Evropska komisija prepoznati vrijednost ovoga projekta upravo u Mostaru i da će 2024. ovaj grad doista biti Evropska prijestolnica kulture.

Ministrica Dujmović i premijer Herceg podsjetili su da će i federalna i kantonalna vlada svakako preuzeti dio obveza finansiranja infrastrukturnih i kulturnih sadržaja potrebnih za ovu titulu.

Gošća Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, ističući važnost ovoga događaja za grad Mostar kazala je kako je zapravo ovaj projekt odašilja važne poruke dijaloga, saradnje i kooperacije i po njoj, najvažnije poruke 21. vijeku.

Program Evropska prijestolnica kulture utemeljen je 1985. sa svrhom promicanja boljeg međusobnog razumijevanja među evropskim gradovima i jačanja osjećaja evropske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo evropskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Države koje nisu članice Evropske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje te prestižne titule.

(FENA)

 

Nazad