U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače otvoreno Green Design Biennale

Međunarodno Green Design Biennale koje se održava od 3 do 5. oktobra svečano je otvoreno u utorak poslijepodne u Hrvatskom domu hercega Stjepan Kosače u Mostaru. Treće Internacionalno GDB otvorili su kreator Green Design Bienala i Green Deisgn Centra, prof. Elma Durmišević, Nizozemski veleposlanik Reinout Vos, gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić i rektor Univerziteta u Mostaru prof.dr.Elvir Zlomusica.

- Cilj bijenala je promijeniti svijest stanovništva i približiti mu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, uzimaju u obzir da je industrijalizacija koju smo imali u zadnjih 150 godina dovela veliki napredak i poboljšanje kvalitete življenja, ali je ostala na razini jednog primitivnog korištenja resursa, koji nakon jedne upotrebe postaju otpad. Time zagađujemo vodu, zrak i stvaramo uvjete na planeti koji za čovjeka više neće biti održivi - kazala je kreatorica Green Design Bienala i Green Deisgn Centra dr. Elma Durmišević.

Naglasila je kako se kao društvo nalazimo na prekretnici dva sustava te da u toj tranziciji u kojoj se trenutno nalazi treba naći nove metode kako promijeniti proizvodnju produkata, kako pristupiti samom dizajnu objekata i produkata za održivi razvoj.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić svim sudionicima ugodan boravak u Mostaru te naglasio da ono što je činjenica jest da se svijet suočava s globalnim klimatskim promjenama.

BiH je mala zemlja, koja se želi uključiti u globalnu kampanju zaštitu planete zemlje i to postaje jedan od ciljeva. Kroz ovaj projekt želimo i pripremati znanost za budućnost uz koju će se razvijati gospodarstva koje bi trebalo sudjelovati u provedbi zaštite. Uz razvoj gospodarstva radit ćemo na jačanju infrastrukture i usluga malog i srednjeg preduzetništva, te turizma čime želimo ubrzati razvoj našega grada i zemalja susjedstva-kazao je gradonačelnik Bešlić

Na bijenalu se očekuje sudjelovanje i 50 studenata sa sedam univerziteta, kao i 25 arhitekata, dizajnera i eksperata iz evropskih zemalja.

Green Design Bienale ove godine svojim programom obuhvata otvaranje izložbe o zelenim gradovima, objektima i dizajnu, kao i predavanja koja će predstaviti uspješne primjere implementacije održivog planiranja i dizajna u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj, Turskoj, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U okviru ovogodišnjeg Green Design Biennala, SGDF/Green Design Center organizira i internacionalnu ljetnu školu u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru i mostarskim Univerzitetom Džemal Bijedić.

Ove godine se pored Sveučilišta i Univerziteta iz Mostara kao ključnih partnera za sudjelovanje prijavilo još pet univerziteta iz susjedstva, kao i iz turskog grada Istanbula.

Za vrijeme bijenala prezentirat će se i radovi na prvoj fazi izgradnje Green Design Centra i inovacijskog parka za jugoistočnu Evropu u Mostaru.

PR GM

Nazad