• Grad Mostar
  • Početna
  • Bešlić i Komadina na svečanosti otvorenja Šantićevih večeri poezije

Bešlić i Komadina na svečanosti otvorenja Šantićevih večeri poezije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nedjelju je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru otvorio 100. "Šantićeve večeri poezije" koje i ove godine donose brojne pjesničke večeri, predstave, izložbe i promocije knjiga.

Tom prigodom Dodik je kazao kako je važno da se obilježava djelo i život Alekse Šantića.

- Šantić je pjesnik srpskog naroda i pripada velikanima srpske književne ostavštine, ali je isto tako i pjesnik kojega slave i pripadnici svih drugih naroda. To je čovjek koji je pjevao o ljubavi, koji je volio mir, poštivao susjede i bio patriot i u tom pogledu zaslužuje odnos koji imaju svi narodi u Bosni i Hercegovini - kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako se nada da će se radovi na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru završiti do jeseni iduće godine.

- Drago mi je da se otvaranje ovakve manifestacije događa baš ovdje, u Sabornoj crkvi u Mostaru i nadam se kako će ovo i dalje biti mjesto gdje ćemo uporno i iznova obilježavati Šantićeve dane - istaknuo je Dodik.

Viši savjetnik u Ministarstvu kulture i informiranja Republike Srbije Mladen Vesković istaknuo je kako je ova manifestacije veliki jubilej za srpsku zajednicu u Mostaru, ali i za čitav Mostar, Hercegovinu, BiH i šire.

Ocijenio je kako su "Šantićeve večeri poezije" prije svega povod za zajedničko okupljanje, suradnju i međusobno razumijevanje.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, Srpsko pjevačko društvo Sloga iz Sarajeva, Muzički ansambl Mostarske kiše i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Bojan Kolopić, dok je besjedu o Aleksi Šantiću i Šantićevim večerima poezije održao akademik Jovan Delić.

Šantićeve večeri poezije ujedno su mjesto susreta, suradnje i prijateljstva. Tome najbolje govori i predstava "Što te nema" koju je prema tekstu Marijane Aracki režirao Erol Kadić, a zajednički uradili Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Narodno pozorište Mostar te Banjalučko narodno pozorište Republike Srpske.

U sklopu manifestacije bit će predstavljena i monografija "Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić" autora Radivoja Krulja koji je zajedno s autorom dokumentarne građe Zlatkom Serdarevićem na monografiji radio više od pet godina.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a "Prosvjeta" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle", a osim Mostara, ove godine dio sadržaja održavat će se u Banjoj Luci i Nevesinju. Jubilarne Šantićeve večeri poezije bit će zatvorene u srijedu, 6. studenoga, kada će se dodijeliti Šantićeva nagrada, Prosvjetina stipendija "Vladimir Ćorović", te će se održati poetska večer Ljubivoja Ršumovića i otvaranje Prosvjetine Škole srpskog jezika, povijesti i kulture.

Uz brojne goste i uzvanike na svečanosti otvorenja nazočan je bio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Natrag