• Grad Mostar
  • Početna
  • Bešlić za HRT: Nema razloga da se u Mostaru održavaju izbori po posebnim pravilima

Bešlić za HRT: Nema razloga da se u Mostaru održavaju izbori po posebnim pravilima

Prije nekoliko dana Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da se u Mostaru konačno moraju provesti lokalni izbori, koji se nisu održali posljednjih 11 godina. Izbori bi se trebali održati iduće godine, a tek će se vidjeti hoće li pravila za njihovo održavanje donijeti političari ili će ih odrediti Ustavni sud.

Od 2012. godine kada je istekao mandat Gradskom Vijeću, a Ustavni sud ukinuo nametnute odredbe gradskog Statuta tadašnjeg visokog povjerenika Padyja Ashdowna, političari se ne mogu dogovoriti o izbornim pravilima.

Cijela priča se svodi na dva suprotstavljena stajališta – za Mostar trebaju važiti posebna pravila što zagovara SDA, za Mostar trebaju važiti ista pravila kao i za druge gradove u BiH, što zagovara HDZ BiH. A te dvije stranke od rata dijele vlast u Mostaru.

– Najjednostavnija pravila za sve, to je najjednostavnije rješenje, bez izuzetaka, dok god imate izuzetaka imate mogućnost i za zastoje. Znači, ako u drugim jedinicama lokalne samouprave BiH vlast može funkcionirati, da se održe izbori bez ikakvih problema, zašto ne bi i u gradu Mostaru, rekao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara. 

Prošlotjedna presuda Europskog suda za ljudska prava kojom je državnom parlamentu naloženu da u roku od šest mjeseci donese izborna pravila, a u protivnom da pravila odredi Ustavni sud mogla bi konačno vratiti Mostaru lokalne izbore. O njima će se uz ostalo razgovarati u četvrtak na sastanku najviših vodstava HDZ-a BiH i SDA. 

– Razgovori će biti o dvije teme – jedna je suradnja dvije političke opcije, kako bi osnažili jedno povjerenje koje je bilo poljuljano između dva naroda, ali i političke opcije koje podržavaju SDA i HDZ, a s druge strane da razgovaramo o izbornom zakonodavstvu, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH. 

Tri su ključne točke izborne reforme, izbor članova Predsjedništva BiH, izbor Doma naroda Federalnog parlamenta i Izbori u gradu Mostaru, uz uvažavanje presuda Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava iz Strasbourga./HRT/

https://vijesti.hrt.hr/555425/hoce-li-se-u-mostaru-konacno-provesti-lokalni-izbori    

Natrag