Dan slobode medija

U povodu 3. svibnja Dana slobode medija upućujem čestitke svim novinarkama i novinarima i medijskim kućama u Mostaru i Bosni i Hercegovini. Mediji, koji neki nazivaju i četvrta vlast, imaju danas veliku važnost ali i odgovornost u izgradnji demokratskog društva, promoviranju ljudskih prava i sloboda.

Na žalost još uvijek postoje pritisci na novinare i slobodu medije, a što je nedopustivo i svakodnevno treba stvarati ambijent u kojem se takve pojave neće događati.

Također, svi mediji, posebice javni, čija je odgovornost velika, kao i svi novinari trebaju odgovorno i profesionalno obavljati svoj posao u interesu javnosti i razvoju demokratskog društva.

Jer nema slobode bez odgovornosti. Bez odgovornosti sloboda postaje anarhija, a davno je kazano, kako su najopasniji neprijatelji slobode tiska oni novinari koji tu slobodu zloupotrebljavaju.

A bez slobodnih i nepristranih medija ne može se graditi demokracija, niti slobodna sigurna zemlja za sve njene građane.

'Dan slobode medija'

- Svjetski dan slobode medija (World Press Freedom Day) obilježava se svake godine 3. svibnja. Ustanovila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju. Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost 3. svibnja 1991. godine donijeli su Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracije proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Obilježavanjem "Dana medija" želi se upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se novinarstvom.

Gradonačelnik

Ljubo Bešlić

 

 

Natrag