• Grad Mostar
  • Početna
  • Glazbena razglednica Mostara obilježila je obljetnicu obnove Starog mosta

Glazbena razglednica Mostara obilježila je obljetnicu obnove Starog mosta

U četvrtak je održana ceremonija uručenja mostarske glazbene razglednice povodom godišnjice obnove Starog mosta i upisa Mostara na UNESCO-ovu listu, na kojoj je sudjelovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta glazbe i filma. visoravan ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je cilj poslati ovu razglednicu svijetu kako bi skrenuli pažnju na grad Mostar.

- Također želimo skrenuti pozornost na 15. obljetnicu boravka na Popisu svjetske baštine, kao i na 16. obljetnicu obnovljenog Starog mosta i starog grada. Ovom razglednicom želimo osigurati da Mostar ne bude zaboravljen - istaknuo je Bešlić.

Izjavio je da se prema svim predviđanjima i pokazateljima očekuje da će 2020. biti najbolja turistička sezona Mostara ikad.

- Što se dogodilo, covid-19 zaustavio je život na cijelom planetu i danas smo iz jednog turističkog grada drugi grad na svijetu koji se bori protiv ove pandemije, tražeći rješenja za ekonomski oporavak i pokušavajući preživjeti sve to poteškoće. Uvjeren sam da ćemo ovom razglednicom poslati pozitivne poruke svijetu, razglednicu koja je ujedno i poziv da dođemo u Mostar. Vjerujem da će, kada se granice otvore, dio godine koji će biti smanjenom prisutnošću koronavirusa i dalje dovesti do ekonomskog oporavka u našem gradu i cijeloj Bosni i Hercegovini - rekao je Bešlić.

Dirigent Mostarskog simfonijskog orkestra, Damir Bunoza, priredio je pjesmu "Hercegovina" mostarskog benda Zoster, koja se provlači kroz mostarsku glazbenu razglednicu.

- Za ovu obljetnicu bit će organiziran koncert simfonijskog orkestra, mostarske rock škole i nekih zvijezda, ali zbog cijele situacije s koronavirusom to nismo mogli realizirati, ali smo pronašli način da ove važne obljetnice obilježimo i ove godine. Dogovorio sam pjesmu "Hercegovina", otišao s umjetnicima i glazbenicima u studio gdje je sve snimljeno uživo. Pjesma, koja je inače jednostavna, aranžirana je na potpuno drugačiji način u vrlo zanimljivom aranžmanu, pojavljuju se različiti ritmovi, gudači i vjetrovi, udaraljke i mnogi drugi instrumenti i vrlo sam zadovoljan kako se sve ispostavilo. Ovom razglednicom uputit ćemo lijepu čestitku UNESCO-u iz Mostara, što će pokazati da je Mostar još uvijek živ, da ima svoje umjetnike i da djeluje i tijekom pandemije koronavirusa - istaknuo je Bunoza.

Organizator ovog događaja bio je Grad Mostar, a projekt izrade ove razglednice povezivao je MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostarsku rock školu, BONK Studio, kao i nekoliko istaknutih pojedinaca poput Mario Knezović i već spomenutog Damira Bunoza. Organizatori su istakli da će razglednica biti poslana ne samo prijateljima Mostara, već i gradovima koji su zajedno s Mostarom članovi UNESCO-ve udruge svjetske baštine (OWHC), nakon čega će biti emitirana na njihovim web stranicama, televiziji i društvenim mrežama.

Naime, 23. srpnja 2004. svečano je obilježen završetak obnove Starog mosta, datum ceremonije bio je obilježen 10. obljetnici dolaska europske delegacije u BiH kao jasna predanost i priznanje europske budućnosti BiH. Stari most i stari grad upisani su na UNESCO-ov popis.

(FENA)

https://vimeo.com/439187781 

Natrag