• Grad Mostar
  • Početna
  • Grad Mostar ove godine proslavlja 15. obljetnicu završetka obnove Staroga mosta

Grad Mostar ove godine proslavlja 15. obljetnicu završetka obnove Staroga mosta

Grad Mostar  ove godine  proslavlja  15. obljetnicu  završetka obnove Staroga mosta. Izuzetno smo ponosni na taj događaj koji je označio konačan završetak obnove stare gradske jezgre. Uspješnost i kvaliteta rekonstrukcije mostarskoga mosta i staroga grada na najbolji način je ocjenjena u srpnju 2005. godine upisom Mostara na UNESCO listu zaštićene svjetske  kulturne baštine. 

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a ove datume smo obilježavali otvaranjem novih rekonstruiranih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta, 2005. godine, otvoren i obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten uz sami most, u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta. Deseta obljetnica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obilježena je otvaranjem  suvremenog interpretacijskog muzeja smještenom u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana. 

Danas, 15 godina nakon obnove i otvaranja Starog mosta, kada je Mostar u finalu izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2024.,  želimo se prisjetiti toga najljepšeg poslijeratnog događaja u Mostaru.

Tim povodom Grad Mostar 18. i 19. srpnja 2019. organizira manifestaciju pod nazivom „Gdje prošlost susreće budućnost“. Koncert mostarske rock škole i Simfonijskog orkestra Mostar s poznatim hitovima u novim aranžmanima, spoj klasične i rock glazbe bit će održan u četvrtak 18.7.2019.  na platou ispod Starog mosta a uz mostarske glazbenike nastupit će i poznati pjevač Željko Bebek. Program će započeti prigodnim obraćanjem u 20,30 sati, a nakon čega će započeti koncert koji će trajati do ponoći. Ovaj koncert je poklon Grada Mostara svim građanima povodom obilježavanja ovih važnih obljetnica  i ulaz je besplatan. 

Konferencija „Održivi turizam i kulturna baština“ koju organiziramo u suradnji sa UNESCO-om bit će održana u petak 19.7.2019.godine. Predavači na Konferenciji su eksperti UNESCO-a iz oblasti kulturne baštine i turizma, a svoje prakse iz ove oblasti prezentirat će i predstavnici UNESCO gradova iz susjednih zemalja. 

Pozivamo Vas na tiskovnu konferenciju  u utorak 16.7.2019. u 11,00 sati u Gradskoj vijećnici na kojoj će biti prezentirano više informacija o programu „Gdje prošlost susreće budućnost“.

 

Natrag