Kratkim performansima simbolički generirana promjena kojoj se stremi

Tim Mostar 2024. je u srijedu obišao dio lokacija u gradu Mostaru predviđenih za potencijalne, buduće umjetničke centre u okviru projekta Mostar – Europska prijestolnica kulture 2024. godine.

Članovi Tima Mostar 2024. posjetili su Green Design Centar koji se nalazi na južnom izlazu iz grada. U dvorištu budućega Centra posadili su šipak, a potom su obišli ruševnu zgradu Name u kojoj su postavili prazno slikarsko platno. Obišli su i ostatke kuće Predraga Matvejevića unutar kojih su pročitali nekoliko odlomaka iz njegove knjige „Mediteranski brevijar“. Nakon toga posjetili su Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru na čijem su krovu glumci Jelena Kordić Kuret i Ivan Skoko izveli jednu scenu iz predstave „Kisik“, autora Ivana Viripajeva, a u režiji Tanje Miletić Oručević. OKC „Abrašević“ bio je sljedeća „stanica“ u ovome svojevrsnom performansu u kojem su čuli audio instalaciju koju su pripremili djelatnici ovoga Centra. Obišli su i gradilište kulturno-sportskog centra „Štreka. Na kraju su u dvorištu ispred zgrade uprave UniCredit banke postavili papirnu skulpturu jer čelni ljudi ove banke, u suradnji s Timom Mostar 2024., namjeravaju spomenutu zgradu prenamjeniti u Centar suvremenih produkcija.

„Na svakoj od spomenutih lokacija održali smo kratki performans ili umjetnički čin, kako bi time iskustveno i kroz novi narativ simbolički generirali promjenu kojoj stremimo. Ovaj umjetnički koncept dokumentirali smo fotografijama i kratkim video zapisima te mapom lokacija koje smo posjetili“, kazao je Dalibor Nikolić, umjetnički voditelj Programskog tima Mostar 2024, dodavši kako je ovaj događaj na tragu ideja umjetničkog pokreta francuskih Situacionista, koji su u sklopu umjetničkih projekata 1960-ih obilazili i mapirali lokacije Pariza te bilježili iskustva stečena neposrednim kontaktom grupe i prostora te učenja Jeana Piageta o kognitivnom razvoju svijesti iniciranim iskustvom (situacijom, okolnostima).

 Mostar 2024

  

Natrag