Obavijest za medije

Grad Mostar finalist u izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2024 godine,  u petak i subotu 23.8. i  24.8.2019.  prigodnim programima obilježit će slanje finalne knjige u sjedište Europske komisije koja  krajem rujna ove godine donosi odluku o tome koji će grad ponijeti ovu prestižnu titulu 2024. godine.

 

Slogan naše kandidature je „Sve je premostivo“. Mi smo obnovili  u ratu porušene mostarske mostove ali pred nama je još uvijek nedovršen proces izgradnje onog najvažnijeg mosta  koji povezuje i spaja građane i gradske strukture, mosta koji premošćuje naše društvene, etničke, kulturne i političke razlike.

 

Ovaj slogan  izraz je našeg dubokog uvjerenja ali i jake odlučnosti da sebi i drugima na vlastitom primjeru pokažemo kako se „sve može premostiti“, nadvladati, nadići, pa i duboke ratne traume i podjele.  Smatramo kako je najbolji način  integracije  uvažavanje svih naših različitosti i njihovo povezivanje i da je to najvažnija kulturna infrastruktura koja je dovoljno jaka i složena da može prihvatiti i nositi sve bitne kulturne specifičnosti interkulturnoga grada.

 

Mostarski umjetnici i kreativci kroz Forum 2024 prepoznali su ovaj projekt kao povijesnu priliku  koju Mostar ne smije  propustiti a gradska administracija je pružila svu potrebnu podršku kako bi ovaj cilj učinili dostižnim. Naslov europske prijestolnice kulture  snažna je alatka za društvenu transformaciju i integraciju, te ubrzanu reurbanizaciju Mostara i njegovih građana pa je ovaj projekt dobio nepodijeljenu podršku u svim segmentima društva pa i suglasnost mostarskih političkih stranaka kao i viših instanci vlasti u BiH.

 

Osobito je vidljiva i nemjerljiva potpora koju ovom projektu od samog početka daju mostarski novinari koji su prepoznali veličinu okvira projekta europske prijestolnice kulture koji svakom gradu koji ponese ovu titulu daje neslućene mogućnosti razvoja i promjene koju svi želimo.

 

Čast nam je pozvati Vas na svečanost kojom ćemo  obilježiti zvaničnu predaju finalne  knjige Mostar2024. Cjeloviti program svečanosti dostavljamo u privitku i pozivamo naše sugrađane i  prijatelje Mostara na sudjelovanje u programima koje smo pripremili.

 

Gradonačelnik Grada Mostara i  Tim Mostar 2024

 

Natrag