• Grad Mostar
  • Početna
  • Obilježena 15. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Obilježena 15. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja na Matića brdu kod Mostara u utorak je obilježena 15. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade stradao u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine.

Vijence su položila izaslanstva Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, Ureda predsjednika RS Makedonije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Veleposlanstva RS Makedonije u BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Grada Mostara te Udruge Makedonaca u BiH.

Prisutnima se uime makedonske vlade obratio ministar za lokalnu samoupravu Suhejl Fazlij koji je kazao kako je pokojni predsjednik Trajkovski ostavio veliki pečat u makedonskoj povijesti.

- Trajkovski je bio čovjek od kojega mladi političari mogu mnogo naučiti. On je bio hrabar i odlučan čovjek koji je znao kako da, u teškim trenutcima, donese odluke koje ga mogu koštati političkih poena, ali odluke koje su bile dobre i u interesu za sve makedonske građane - kazao je Fazlij.

Na obilježavanju 15. godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, pored makedonskih izaslanstava, prisustvovali su i županijski ministar branitelja Oliver Soldo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina te načelnici Odjela Božo Ćorić i Predrag Šupljeglav.

Zrakoplov makedonske vlade srušio se 26. veljače 2004. godine na području sela Rotimlja. Osim Trajkovskog, u njemu su bili savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Natrag