• Grad Mostar
  • Početna
  • Održana je redovita sjednica Stožera/Štaba civilne zaštite Grada Mostara

Održana je redovita sjednica Stožera/Štaba civilne zaštite Grada Mostara

Pod predsjedanjem zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Mostar gradonačelnika Ljube Bešlića održana je redovita sjednica Stožera civilne zaštite Grada Mostara. 

Na sjednici je razmatrana epidemiološka situacija u Mostaru posebice u svijetu pojačanog širenja koronavirusa (COVID-19), jer brojpozitivnih je u konstantnom  porastu. To potvrđuju podatci iz razdoblja ožujak-svibanj 2020. godine kada je zabilježenih 89 slučajeva zaraženih korona virusom na području grada Mostara, dok je u samo zadnjih dvadeset dana više od 120 potvrđenih slučajeva. 

Stožer civilne zaštite Grada Mostar stoga apelira da se ne vrše okupljanja u velikim skupinama, drži fizička distanca, koristite zaštitne maske u zatvorenom prostoru i javnom gradskom prijevozu, tržnim centrima.. kao i da se poštuju naputci vezani uz higijenu ruku i dezinfekciju, te da se prijave policiji one osobu koja ne poštuje izolaciju.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je važan jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana i sugrađanki, a službe zaštite i spašavanja Grada Mostara će također i dalje svakodnevno pratit epidemiološku situaciju i po potrebi djelovati. Također, dan je nalog službama inspekcije i policije da pojačaju nadzor iz djelokruga svojih nadležnosti 

Glede priprema za ljetnu požarnu sezonu 2020.godine iz Profesionalne vatrogasne postrojbe upoznali su Stožer kako PVP ima 84 djelatnika, od toga 68 djelatnika raspoređenih po vodovima, a od tog broja 18 djelatnika je Grad Mostar primio na određeno vrijeme. 

Naglašeno je kako je glede opreme, materijalno tehničkih sredstava i vozila  u proteklih 8 godina napravljen veliki iskorake u nabavci i poboljšanju po sva tri navedena segmenta. Obnovljen je dobar dio voznog parka, navalna vozila i vozila za tehničke intervencije. Ono što još treba pojačati su vatrogasne cisterne, kojih trenutno ima 5 na raspolaganju. 

Na sjednici je upućen  apel građanstvu jer ljetni mjeseci u Mostaru redovito donose i iznimno visoke temperature, koje uz obilježja terena i vegetacije, iznimno povećavaju požarnu opasnost i pogoduju pojavi požara otvorenog prostora (trava, nisko raslinje i šuma).

Jedan od bitnih segmenata u prevenciji i zaštiti od požara je upravo građanstvo. Potrebno je smanjiti na najmanju moguću mjeru, samo kada je to neophodno: paljenje vatre na otvorenom prostoru, npr. paljenje vatre u prirodi, roštilj, spaljivanje korova, raslinja i otpadaka i sl. 

Ako je neophodno zapaliti vatra na otvorenom prostoru tada cijelo vrijeme  moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uza se trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, što se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto. 

Zabranjeno je bacati opuške cigareta u prirodu, paliti vatru u blizini ruba šume, u šumi i trasama dalekovoda. Potrebno je održavati okućnice (voćnjake, vinograde i sl.) sigurnima od požara prorjeđivanjem, orezivanjem i uklanjanjem drveća, granja i mrtvog biljnog otpada koje može biti zahvaćeno požarom

Svaka osoba koja primijeti neposrednu opasnost od nastanka požara ili požar, dužna je ugasiti požar, ako to može učiniti bez opasnosti za sebe ili drugu osobu.

Ako to nije u mogućnosti, dužna je odmah pozvati vatrogasce na broj 123.

 

Natrag