Otvoreni Dani kulture Irana 2017.

Uz nazočnost predstavnika Grada Mostara, HNŽ-e te brojnih gostiju i uzvanika sinoć su u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače svečano otvoreni Dani kulture Irana 2017.

Program će trajati od 7. do 10. veljače, a organizirao ga je Iranski kulturni centar u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Gradskom upravom Mostara i Hrvatskim domom Herceg Stjepan Kosača.

Otvarajući manifestaciju veleposlanik Irana u BiH Mahmoud Heidari kazao je kako je ovaj događaj  potvrda dobre suradnje Irana i Bosne i Hercegovine.

-Kultura i umjetnost su dvije izuzetne vrijednosti koje povezuju ljude i narode - kazao je on.  U ime domaćina, ravnatelj HD HSK Danijel Vidović poželio je dobrodošlicu gostima, kazavši kako Iran kao jedna velika zemlja i slijednica velikih civilizacija ima što pokazati. Izrazio je zadovoljstvo što se Danima kulture Irana, koji se u Mostaru održavaju po drugi put, može doprinijeti razvoju i približavanju dviju kultura.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako su ova manifestacija već drugi puta održava u Mostaru, gradu mostova i gradu koji je za kulturnu suradnju. Istaknuo je zadovoljstvo što će njegovi sugrađani moći uživati uistinu u bogatoj kulturnoj baštini koji može ponuditi Iran. Prigodne riječi uputio je i savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-e akademik Jakov Pehar.

Dani kulture Irana 2017. sastoje se od izložbe kaligrafijskih radova, iranskih minijatura, iranskog drvoreza, iranskih rukotvorina, fotografija Isfahana i koncerta tradicionalne iranske glazbe. Posjetitelji sinoćnje izložbe mogli su uživati u tradicionalnoj folklornoj iranskoj glazbi grupe Avaye xoršid. Sastoji se od pet članova, od kojih nas je Sijavuš Abedzade upoznao sa zvukom tara, a Emir Muhamed Nikmaneš sa zvukom defa. Muhamed Reza Namdarpur predstavio se sa tonbakom, a Sahand Ekdamijan svirao je kamanče. Osim tradicionalnih iranskih glazbala, Mehrdad Moradmand je pjevao tradicionalne stihove.Izložba kaligrafskih radova iranskog kaligrafa Mohsena Sulejmanija sadržavat će 30 jedinstvenih radova. Njome se bavi 34 godine. U svojim radovima njeguje klasični, ali i moderne stilove. U svojoj biografiji bilježi 30 samostalnih izložbi te je 2012. godine proglašen najboljim umjetnikom Irana. Osim njega, održat će se izložba iranskih minijatura, gdje će se predstaviti minijature umjetnika Mohsen Lahidžanijan.

Osim za ukrašavanje stranica i korica knjiga, ona se koristi pri ukrašavanju kutija i drugih ručno rađenih predmeta. Izložba iranskog drvoreza umjetnika Akbara Šahmandija sastoji se od 30 radova, čiji početci datiraju još iz kamenog doba. Izložba iranskih rukotvorina upotpunit će program Dana kulture Irana. Radovi su tradicionalne isfahanske izrade. Mnoge rezbarije, emajlirano posuđe, grnčarije, ukrasni predmeti rađeni u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti, drvoreda svojstvenih Isfahanu biti će moguće pogledati u danima izložbe. U okviru izložbe Dana kulture Irana posjetitelji će imati priliku kroz jedinstvene fotografije vidjeti svakodnevnicu jednog od najljepših gradova Irana.

Natrag