P o z i v n i c a

Poštovani,

U srpnju 2004. je svečano obilježen  završetak rekonstrukcije Staroga mosta, datum svečanosti tempiran je na dan 10. obljetnice dolaska Europske delegacije u BiH, kao jasno opredjeljenje i priznanje europske budućnosti BiH. Godinu dana nakon toga događaja, u srpnju 2005. Stari most i stara gradska jezgra upisani su na listu UNESCO-a.

To su najljepši poslijeratni događaji u Mostaru i Grad Mostar ih obilježava svake godine prigodnim programima.  Mnogi kulturni objekti koji su rekonstruirani nakon Starog mosta svečano su otvoreni na dan obljetnice jer želimo  da ovaj datum kao znak pomirenja i zajedničke budućnosti bude trajna poruka našim građanima.

Od momenta upisa Mostara na listu UNESCO-a naš grad je pozicioniran u svjetskim okvirima i kao takav privlačan turistima iz cijeloga svijeta. Nastojali smo svih prethodnih godina razvijati projekte i programe koji imaju cilj podržati promicanje i razvoj kulturne baštine, ali i stvaranje korelacija kulturne baštine sa ostalim  granama gospodarstva, posebno turizma, vodeći računa o tome da ekonomsko korištenje baštine  razvijamo u pravcu njene održivosti.

  1. obljetnicu obnove Starog mosta i 15. Obljetnicu Upisa na Listu UNESCO-a obilježavamo u sasvim novim okolnostima, u svijetlu pandemije zbog koje su otkazani ili odgođeni mnogi kulturni događaji. Smatramo da je obljetnicu upisa Mostara na Listu UNESCO-a, kao prvoga grada iz BiH koji je upisan na Listu svjetske baštine, danas možda više nego ikada potrebno obilježiti i ukazati na značaj vrijednosti koje baštinimo.

Zajedno sa mostarskim umjetnicima našli smo način i u ovim teškim okolnostima  obilježiti obljetnicu obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a.

Napravili smo Glazbenu razglednicu Mostara u čijoj izradi je  sudjelovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta glazbe i filma, projekt je povezao MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio kao i nekoliko istaknutih pojedinaca kao što su Damir Bunoza i Mario Knezović.  Ovo je čestitka našim sugrađanima u povodu obljetnica najljepših poslijeratnih događaja u Mostaru a razglednicu ćemo poslati i gradovima prijateljima Mostara te gradovima koji su zajedno s nama članovi svjetske asocijacije koja okuplja gradove sa UNESCO baštinom (OWHC).

Glazbenom razglednicom iz Mostara šaljemo poruku prijateljstva i nade ne samo našim prijateljima i UNESCO gradovima  nego i svim ljudima koji u ovim vremenima nisu u prilici putovati i posjetiti Mostar i vidjeti njegov Most.

Predstavljanje  Glazbene razglednice održat ćemo  na platou ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača a nakon toga će biti emitirana i na televiziji te na društvenim mrežama kao i stranicama gradova prijatelja Mostara. Ovim aktivnostima naša će poruka zajedništva, uz glazbu i slike Mostara biti gledana širom svijeta.

Pozivamo Vas na kratku svečanost predstavljanja Glazbene razglednice Mostara  koju organiziramo u četvrtak 17.7.2020. u 21,00 sat na platou ispred HDHS Kosača u povodu obljetnica obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a.

S obzirom na epidemiološke uvjete  javno predstavljanje Glazbene razglednice organiziramo uz ograničen broj uzvanika, s fokusom na  djelatnike u medijima i kulturi,  pa Vas molimo da svoj dolazak potvrdite najkasnije u četvrtak 17.7.2020. do 12,00 sati na mail kultura@mostar.ba

GRADONAČELNIK

Ljubo Bešlić

Natrag