• Grad Mostar
  • Početna
  • Potpisan memorandum o prijateljstvu Kotora, Dubrovnika, Mostara i Ohrida

Potpisan memorandum o prijateljstvu Kotora, Dubrovnika, Mostara i Ohrida

Učvršćivanje i proširenje prijateljstva kroz udruženo sudjelovanje i međusobnu suradnju na svim poljima od zajedničkog interesa-samo je jedna od stavki memoranduma o prijateljstvu kojeg su jučer, u prostorijama Pomorskog Muzeja Crne Gore, potpisali gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, u ime gradonačelnika Mostara Ljuba Bešlića glavna savjetnica Grada Mostara Rada Komadina i gradonačelnik Ohrida Jovan Stojanoski.

Četiri UNESCO-va grada Kotor, Dubrovnik, Mostar i Ohrid time su potvrdili namjeru da istrajno djeluju na zaštiti i promociji svog prirodnog i kulturnog nasljeđa, razmjenjujući iskustva na polju zaštite i konzervacije, njegujući svijest o značaju statusa na UNESCO listi.

Kako je istaknuto, razvijat će svoje prijateljstvo surađujući i razmjenjujući iskustva na poljima kulture i sporta, posebno kod mladih, stvarajući na taj način čvrstu i dugoročnu osnovu iskrenog prijateljstva, na zadovoljstvo budućih generacija.

Kako je rekao gradonačelnik Kotor Vladimir Jokić, ovo je putokaz za sve o načinu na koji se unaprjeđuje suradnja između gradova susjedstva, a posebno među onima koji dijele zajedničke vrijednosti, ali i probleme.

-Vjerujem da je ovo samo prvi korak za sve ono što će uslijediti, a to su zajednički nastupi, projekti i nominacije prema međunarodnim organizacijama koje mogu rješavati ono što su naši zajednički problemi. Siguran sam da je ovo temelj buduće suradnje i put koji će svakako donijeti boljitak, kako gradovima tako i njegovim stanovnicima-rekao je Jokić.

Najveći značaj potpisivanja ovog dokumenta, kazao je on, je u razmjeni iskustava u oblasti kulture i sporta s posebnim naglaskom na naše najmlađe stanovnike, kako bi prijateljstvo između gradova imalo sigurnost i u budućim generacijama.

Glavna savjetnica Grada Mostara Rada Komadina zahvalila je ovom prigodom kotorskoj gradskoj upravi što je došla na ideju da poveže četiri grada, kako bi zajednički djelovali u budućnosti.

-Žao mi je što do potpisivanja povelje o prijateljstvu nije ranije došlo, jer uistinu brojni su problemi i izazovi koji se nalaze pred UNESCO-ovim gradovima na koje mi zajednički možemo djelovati ili pak sugerirati jedni drugima na koji ih način možemo riješiti.

Predstavnici gradskih uprava Kotora i Dubrovnika su, kroz dosadašnje susrete, već započeli aktivnosti koje se odnose na održivi razvoj i upravljanje destinacijom. Vodimo vrlo aktivne razgovore o tome što poduzeti kada su u pitanju gosti s kruzera, kako kontrolirati turizam, obnavljati spomeničku baštinu, a ovo je samo potvrda svih dosadašnjih aktivnosti", istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik Ohrida Jovan Stojanoski očekuje sa će gradovi-potpisnici nalaziti rješenja za sve probleme koje imaju sva četiri grada. „Imali smo izuzetno kvalitetne razgovore na temu gospodarstva, turizma, kulturno-povijesnog nasljeđa. Nadam se da će to biti praksa i ubuduće", zaključio je Stojanoski.

Nakon potpisivanja povelje održan je i zajednički sastanak s Upravnim odborom Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC).

Natrag