• Grad Mostar
  • Početna
  • Potpisan Memorandum o suradnji za legalno, učinkovito i humano rješenje pasa lutalica u Mostaru

Potpisan Memorandum o suradnji za legalno, učinkovito i humano rješenje pasa lutalica u Mostaru

Grad Mostar pokrenuo je inicijativu za uspostavu i dosljednu primjenu legalnog sustava upravljanja populacijom pasa u gradu, uz potporu Zaklade Dogs Trust i u suradnji sa skloništem za napuštene životinje koje vodi Centar za brigu o životinjama iz Mostara.

U sklopu ove inicijative, u srijedu, 28.10. U vijećnici je 2020. godine održano predstavljanje Zastupništva Zaklade za pse u BiH na ovom sustavu, nakon čega je Memorandum o suradnji potpisao gradonačelnik Grada Mostara gosp. Ljubo Bešlić, šef Predstavništva Zaklade za pse u BiH, gosp. Anel Bećirović, te predsjednica udruge i voditeljica skloništa „Centar za brigu o životinjama“ Mostar, gospođa Emica Ćorić. Britanski veleposlanik u BiH Matthew Field također je podržao ovu inicijativu svojim prisustvom. Grad Mostar je možda prvi u Bosni i Hercegovini koji je uspostavio i dosljedno primjenjivao legalni sustav upravljanja populacijom pasa, uz podršku Fondacije za povjerenje pasa i Centra za brigu o životinjama. Uz aktivno sudjelovanje svih aktera, velika je prilika uspostaviti sustav u kratkom vremenskom razdoblju, te ga uspješno primijeniti, čime bi se problem napuštenih pasa riješio na human, održiv i isplativ način ", rekao je veleposlanik Field.

Gradonačelnik Bešlić istaknuo je da je sve više Mostaraca vlasnici pasa, te da ovo pitanje treba rješavati trajno, sustavno, u skladu sa zakonom i najboljom praksom, uključujući i Zagreb kao regionalni primjer.

Dodao je da se to može učiniti samo djelovanjem na dva glavna izvora pasa na ulici - neodgovorno vlasništvo, tj. sprečavanje napuštanja pasa i sprečavanje nekontrolirane reprodukcije pasa na ulici, tj. masovne kastracije.

"Takvo rješenje osigurat će da se problem trajno riješi, da se više ne ponovi, da psi ne predstavljaju rizik za građane i da sami ne trpe težak život na ulici, a sve je to vrlo važno s obzirom na to da je Mostar važan i popularno turističko središte ", zaključio je Bešlić.

Od 2012. godine, Dogs Trust u BiH provodi brojne programe stvorene, koordinirane i u potpunosti financirane koji se provode u suradnji s lokalnim partnerima. Programi poput masovne sterilizacije napuštenih pasa, besplatne sterilizacije pasa vlasnika, obrazovanja školske djece te obrazovanja i podizanja javne svijesti u HNŽ-e u suradnji s AAC-om provode se od prošle godine.

„Do sada smo pokrenuli nekoliko projekata koji se odnose na životinje, ali ovo je jedan od najvažnijih čija će provedba rezultirati rješavanjem ključnog pitanja za građane. Vjerujem da ćemo zajedno, i uz podršku organizacije kao što je Dogs Trust, uspješno doći do cilja ", rekla je Emica Ćorić

"Pozivamo vlasnike pasa da budu odgovorni prema svojim kućnim ljubimcima kroz adekvatnu brigu o njima, što je njihova zakonska obveza, te da koriste podršku Zaklade Dogs Trust koja je tu da im pomogne kroz naše programe", rekao je Bećirović.

Dogs Trust organizacija je poznata po najvišim standardima u udomljavanju pasa, ali i po visokoj stručnosti u upravljanju populacijom pasa. Zbog toga je Zaklada pod zaštitom Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II i uživa podršku britanskog veleposlanstva u BiH.

Za više informacija o podršci Dogs Trust Foundation u BiH, posjetite www.dogstrust.ba.

http://www.dogstrust.ba/potpisan-memorandum-o-saradnji-za-zakonsko-efikasno-i-humano-rjesavanje-problema-pasa-lutalica-u-mostaru/

 

Natrag