• Grad Mostar
  • Početna
  • Predstavnici Grada Mostara i FBiH obišli postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru

Predstavnici Grada Mostara i FBiH obišli postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić sa suradnicima te predstavnicima Vlade FBiH, JP Vodovoda Mostar, JP Jadranskog sliva izvođačima radova i nadzorom nad projektom obišao je danas postrojenje za tretman otpadnih voda u Mostaru koje je trenutno u fazi probnog rada.

Rukovoditeljica postrojenja za preradu otpadnih voda Mostar Ljiljana Doko podsjetila je kako se ugovor za izgradnju postrojenja sastojao od tri faze.

- Prva faza bila je izrada dokumentacije, druga faza izgradnja, što je podrazumijevalo nabavku i ugradnju opreme, a treća faza je ova, faza probnog rada – navela je Doko.

Ponovila je kako se kompletne otpadne vode grada Mostara, uključujući otpadne vode od stanovništva, industrije, bolnica i škola, kao i oborinske otpadne vode dovode na pročistač.

Federalna ministrica financija Jelka Miličević naglasila je kako je ovo postrojenje izgrađeno na ponos Gradu Mostaru, ali svakako i Ministarstvu financija FBiH koje je sudjelovalo u zatvaranju financijske konstrukcije.

- Ministarstvo financija uspjelo je iskoordinirati sve aktere koji su na neki način bili vezani za financijska sredstva i evo, danas nam je rezultat tu - kazala je Miličević.

Gradonačelnik Grada Mostara ustvrdio je kako ovo postrojenje danas vrijedi više od 25 milijuna maraka.

- Vrlo je važno istaknuti da ovaj dio sada zadovoljava sigurno potrebe Grada za nekih idućih 20 do 30 godina - kazao je Bešlić.

Ocijenio je kako je u slučaju povećanja broja stanovnika, do 250 tisuća, ostavljen i prostor i sustav tako da se mogu povećati kapaciteti postrojenja, ali da se ovim projektom Grad Mostar uključuje i u ekološki čiste gradove.

- Grad Mostar ponosan je na ovo što je uradio i očekujem da će ovakvi projekti podići standard i kvalitetu života, ali i poboljšati jednu jako lošu zdravstvenu situaciju u Gradu Mostaru – zaključio je gradonačelnik Bešlić.

No, obilasku je nazočio Vaseileios Boumpousis, predstavnik grčke kompanije Aktora, izvođača radova na gradnji postrojenja, koji je rekao kako bi postrojenje uskoro trebao preuzeti mostarski Vodovod čiji su djelatnici na obuci. Probni rad pročistača trajat će do 20. prosinca 2018.

 

Fena/PR GM

 

Natrag