Saveza općina i gradova FBiH dobio novo rukovodstvo

Na Izbornoj skupštini Saveza općina i gradova Federacije BiH održanoj u Čapljini za predsjednika Skupštine Saveza izabran je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, a za njegovog zamjenika načelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Izabrano je i novo Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH,a za predsjednika Predsjedništva Saveza izabran načelnik Hadžića Hamdo Ejubović, a za njegovog zamjenika načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

Tijekom skupštine jednoglasno je usvojeno izvješće direktorice Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesne Travnjanin te Izvješće o radu organa i tijela skupštine spomenutog saveza. Na izbornoj Skupštini SOGFBiH sudjelovalo 47 načelnika i gradonačelnika.

Novo rukovodstvo Saveza naglasilo je kako će ustrajati u zaštiti interesa općina i gradova u suradnji s višim razinama vlasti. Naglasili su važnost uvažavanja stajališta i interesa lokalne zajednice te da očekuju da više nikada nova zakonska rješenja od strane viših razina vlasti koja se odnose na lokalnu zajednicu neće se donositi bez konzultacija i suglasnosti lokalne zajednice i Saveza kao njihovog predstavnika.

U svečanom dijelu sjednice nazočne je pozdravila predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara koja je podsjetila upravo na tu činjenicu kako je bilo nekorektnosti pri donošenju zakonskih rješenja koja se tiuču lokalne zajednice bez da ih se pita.

Na skupštini su, uz ostale, nazočili zamjenik šefa ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini Toni Pavloski, predstavnici UNDP-a, OESS-a i Federalnog ministarstva pravde, kao i predstavnici oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, osnovana u cilju razvoja lokalne samouprave i unapređenja i zaštite njihovih zajedničkih interesa.Savez, kao nevladina i neprofitna organizacija nastala je udruživanjem općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnivačkoj Skupštini 29.5.2002. godine u Mostaru.

Savez je pravni sljedbenik Zajednice općina i gradova SR BiH koja je konstituirana 1972. godine s ciljem unapređenja i razvija sustava lokalne samouprave, zaštite interese lokalnih zajednica, te razvoja međugradske i međunarodnu suradnje.

Natrag