• Grad Mostar
  • Početna
  • U Mostaru otvorena konferencija pod nazivom "Zanati- prošlost, sadašnjost, budućnost"

U Mostaru otvorena konferencija pod nazivom "Zanati- prošlost, sadašnjost, budućnost"

Grad Mostar danas je bio domaćin i organizator Konferencije pod nazivom "Zanati- prošlost, sadašnjost, budućnost" sa svrhom sagledavanja stanja na polju očuvanja i valorizacije tradicionalnih zanata kao dijela nematerijalnog svjetskog kulturnog naslijeđa.

Po riječima gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, svrha je ovog projekta promocija tradicionalnog zanatstva Grada Mostara zajedno s ostalim gradovima sa svjetskim naslijeđem.

- S obzirom na globalizacijske tijekove i izumiranje tradicije u svakoj formi, Grad Mostar je prepoznao potrebu za očuvanjem tradicionalnih zanimanja i obrta kao iznimno važnih za očuvanje specifičnosti i posebnosti jednog podneblja za budućnost, pa samim time i žurnost djelovanja u tom pravcu- kazao je Bešlić.

Šef Ureda UNESCO-a BiH Siniša Šešum ocjenjuje kako je nažalost stanje s tradicionalnim zanatima vrlo loše.

- Praktično se zanatima ne posvećuje dovoljna pažnja kako bi se oni održali, a prostori u kojima su nastajali se 'kontaminiraju' nekim drugim produktima koji ni sadržajno ni porijeklom ne pripadaju tim lokalitetima - kaže Šešum.

Poručio je kako bi se trebao konačno zauzeti stav te pomoći na očuvanju starih zanata u smislu da se nosioci starih zanata ohrabre da ih i dalje njeguju.  

Također, Šešum je mišljenja da bi se trebala naći poveznica s obrazovnim sustavom kako bi se i mladi uključili i počeli baviti zanatima te ih dalje prenosili na buduće generacije.

 Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović smatra kako je općenito tema starih zanata zapostavljena te da mnogi termini, koji se vežu uz stare zanate padaju u zaborav.

- U ovom trenutku sve se svodi na obiteljsku tradiciju ili hobi, ali ti proizvodi koji su produkt starih zanata su itekako vrijedni ne samo za očuvanje kulture i kulturne baštine naroda koji to njeguje, nego i za turizam - zaključila je ministrica Dujmović.

Konferencija, koja ima međunarodni karakter, trebala bi biti svojevrstan pregled dobrih praksi iz Bosne i Hercegovine, zemalja susjedstva i zemalja članica OWHC-a ( južna Europa i Mediteran).

 

 

Natrag