UNESCO-ovi gradovi u Mostaru razmijenili iskustva upravljanja turizmom

U sklopu proslave 15. obljetnice završetka obnove Staroga mosta, Grad Mostar u suradnji s UNESCO-om organizirao je konferenciju "Održivi turizam i kulturna baština".

Predavači na Konferenciji bili su eksperti UNESCO-a u oblasti kulturne baštine i turizma, a svoje prakse iz oblasti turizma prezentirali su predstavnici UNESCO gradova iz susjednih zemalja.

Konferenciju su otvorili direktorica UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi Ana Luisa Thompson Flores, Carlo Marcotulli, prvi tajnik Veleposlanstva Republike Italije u BiH i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Direktorica UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi Ana Luisa Thompson Flores osvrnula se na razvoj turizma i probleme koje taj razvoj može prouzročiti, kazavši kako se takvi problemi javljaju širom svijeta te da Mostar po tome nije specifična sredina.

Istaknula je kako problemi koji se mogu pojaviti nisu razlog da se neko mjesto skine UNESCO-ove liste svjetske baštine.

- Odbor za svjetsku baštinu prati razvoj kulture i turizma u svim gradovima i ukoliko uoči da se ne zadovoljavaju standardi traženi Konvencijom UNESCO-a, Odbor će skrenuti pozornost, ali nikada to nije prijetnja da se neki grad skine s UNESCO-ve liste - rekla je Flores.

Gradonačelnik Bešlić istaknuo je da će iskustva predstavnika UNESCO gradova iz susjednih zemalja uvelike pomoći Mostaru da krene putem održivog turizma i razvoja.

U Mostaru, gradu sunca, kamena i vode, neponovljivi prirodni krajolik ukrasila je  ljudska ruka. Uspjeli smo zadržati spontano isprepletene čari Istoka i Zapada, a upravo je bogata kulturna baština odigrao važnu ulogu u kreiranju te neponovljive slike.

Ukoliko želimo u nasljedstvo ostaviti sve ono što smo i sami naslijedili i ukoliko smatramo da nam je taj autentični izgled jedan od izvora budućeg razvitka i napretka, onda ćemo se svi skupa angažirati i tu kulturnu baštinu čuvati, unaprjeđivati i promovirati kroz održivi turizam-kazao je gradonačelnik Bešlić.

 

O bogatom iskustvu Dubrovnika, koji se već 40 godina nalazi pod zaštitom UNESCO-a, govorio je gradonačelnik Mato Franković, dotaknuvši se raznih tema od obnove grada nakon Domovinskog rata, pa do iskustava upravljanja turizmom.

Istaknuo je kako je namjera smanjiti broj kruzera i dnevnih izletnika u tom gradu kako bi se povećala kvaliteta života Dubrovčana, ali i sama turistička ponuda.

- Nitko ne želi biti u gradu u kojem imate par tisuća ljudi na jednom mjestu gdje ne možete vidjeti ni Stradun, ni zidine, ni muzeje - kazao je Franković.

Govoreći o obnovi Staroga mosta šef Ureda UNESCO-a u BIH Siniša Šešum istaknuo je kako se radi o iznimno značajnom događaju za cijelu Bosni i Hercegovinu.

- Od otvaranja obnovljenog Starog mosta, BiH nije imala značajnijeg događaja vezano za kulturu i kulturnu baštinu. Moramo i dalje raditi na promociji vrijednosti koje Mostar ima. Ove godine je i 14. godina upisa Mostara na listu svjetske baštine UNESCO-a i Stari most i Stari grad su upisani kao univerzalni simbol pomirenja i suživota - poručio je Šešum.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjetio je da je taj grad proglašen prvim turističkim mjestom u Republici Srpskoj u 2018. godini u kojoj je Trebinje imalo 95.000 ostvarenih noćenja, a gosti su stizali iz 90 zemalja svijeta.

- Svjesni smo činjenice da Trebinje postaje prepoznato kada je turizam u pitanju, ali isto tako da bez suradnje s gradovima u okruženju ne možemo napraviti bolji rezultat - dodao je gradonačelnik Trebinja.

Pod nazivom "Gdje prošlost susreće budućnost" Grad Mostar je tako 18. i 19. srpnja godine obilježio 15. godišnjicu završetka obnove Staroga mosta, a program prvog dana obilježavanja te obljetnice započeo je sinoć na platou ispod Starog mosta koncertom Mostar Rock School, Simfonijskog orkestra Mostar i pjevača Željka Bebeka.

PR GM

 

Natrag