GRADSKI ODJELI
Europska konferencija o demokratskoj obnovi u Mostaru
16.09.2022
6:48

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe organizira Europsku konferenciju o demokratskoj obnovi: inoviranje putem deliberativne demokracije, koja će se održati 20. i 21.9.2022. godine u Mostaru, Bosni i Hercegovini. Konferencija će okupiti lokalne vlasti, načelnike i predsjednike vijeća, širom Bosne i Hercegovine i ostatka Europe.

Sudionici će razmijeniti mišljenja o ključnim trendovima zajedničkog upravljanja i inovativnog sudjelovanja u kreiranju politika između lokalnih vlasti i građana, te o dodatnoj vrijednosti deliberativne demokracije u slučajevima višestrukih izazova. Kroz primjere dobrih praksi iz Bologne (Italija), Bruxellesa i regije Ostbelgien (Belgija), Gdanjska (Poljska), Pariza (Francuska), Irske, Sjeverne Irske (Ujedinjeno Kraljevstvo), Istanbula (Turska) i Mostara (Bosna i Hercegovina), sudionici će analizirati postupanja nakon deliberativnog procesa i oblike institucionalizacije istih, te mehanizme jačanja građanske participacije, uključujući nedovoljno zastupljene grupe građanki i građana.

Tim povodom, Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara, Salem Marić, Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Stewart Dickson, član Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe ispred Sjeverne Irske (Ujedinjeno Kraljevstvo) i izvjestitelj za praćenje lokalnih i regionalnih izbora će upriličiti konferenciju za medije, u ponedjeljak, 19. septembra/rujna 2022. godine, s početkom u 10.15 sati u prostorijama Gradske vijećnice Grada Mostara, kako bi najavili ovaj događaj.

Prije konferencije za medije, održat će se bilateralni sastanak između predstavnika Grada Mostara i Vijeća Europe, kojeg će predstavljati Rafael Benitez, direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti i Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu. Sugovornici će biti dostupni za izjave po završetku sastanka.

Europska konferencija će se održati 20.9.2022. godine, s početkom u 10.00 sati, i trajat će do 21.9.2022. godine do 13.00 sati. Mjesto održavanja konferencije je Hotel „Mepas“. Konferencija je otvorena za medije. Zainteresirani da prate konferenciju online ili uživo su pozvani da se registriraju ispunjavanjem ovog formulara, LINK.

Za dodatne informacije, molimo Vas da se obratite Ivani Ivandić, projektnoj asistentici pute [email protected] ili 033 590 447.

Ova konferencija se organizira u okviru projekta „Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u u Bosni i Hercegovini“ kojeg sprovodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti a u sklopu Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025. Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu lokalne demokracije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i drugdje u Bosni i Hercegovini. Također, promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram