GRADSKI ODJELI
Izvještaj o održanom prvom mentorskom sastanku u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta ReLOaD2 u Gradu Mostaru
11.05.2023
8:17

U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2“ (ReLOaD2) u saradnji sa Gradom Mostar, 09.05.2023. godine u trajanju od 11.00 do 12.30 sati održan je prvi od tri planirana mentorska sastanka za zainteresovane predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva (OCD).

Prvi termin mentorskog sastanka je najavljen u oglasu za javni poziv objavljenom u novinama kao i na zvaničnoj internet stranici Grada Mostara te Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (www.undp.org). Sastanak je održan u prostorijama Gradske uprave, Ulica Kralja Tvrtka bb, (Đački dom) Grad Mostar.

Sastanku je, pored mentora i predstavnika/ca Grada Mostara, prisustvovalo ukupno 12 predstavnika/ica iz 11 OCDa (6 muškaraca i 6 žena).

Na početku mentorskog sastanka, učesnicima je objašnjen čitav proces treninga i mentoringa koji je unekoliko izmijenjen u odnosu na prošli krug. Takođe je pojašnjena uloga mentora i kakvu sve vrstu pomoći se od njega može očekivati. Učesnici su pozvani da iskoriste pomoć koja im se nudi kroz trening i mentorske sastanke. Istovremeno jasno je naznačeno da mentor nema mandat da se direktno uključuje u pisanje prijedloga projekta te u cilju osiguranja i primjene transparentnog pristupa realizacija mentorstva po principu „jedan na jedan“ nije dozvoljena, tačnije prisustvo mentora i jednog predstavnika/ce jedne OCD nije moguće.

Prvi dio je posvećen bio smjernicama za aplikante te je potcrtana važnost temeljitog iščitavanja smjernica za aplikante i pridržavanja svega onoga što je u njima naznačeno. Posebno je naglašen značaj poštivanja administrativno-finansijskih kriterija kao što su minimum i maksimum traženog novca, vremensko trajanje projekta, obezbjeđivanje neophodne dokumentacije kako obavezne tako i dopunske, poštivanja roka za predaju prijedloga projekata te same procedure apliciranja. U tom kontekstu istaknuto je da upravo nepoštivanje administrativno-finansijskih kriterija često bio razlog za eliminaciju. Učesnicima je ukazano na nužnost da njihove pojektne ideje moraju biti unutar neke od prirotetnih oblasti definisanih Javnim pozivom i smjernicama za aplikante.

Pomenut je također i značaj kapaciteta same organizacije civilnog društva u kontekstu veličine samoga projekat za koju se aplicira. Sugerirano je učesnicima da i ovaj elemenat uzmu u obzir prilikom kreiranja svojih projektnih prijedloga.

Značajan dio sastanka je posvećen pitanjima samih učesnika. Treba istaći da su pitanja bila raznovrsna i ticala se različitih elemenata samog projektnog procesa.

Veći dio pitanja se odnosio na administrativno finasijska pravila, ali je također dio pitanja bio vezan i za same projektne ideje. U nastavku pitanja i odgovori koji su dati tokom sastanka.

Koja je dužina trajanja projektnih aktivnosti u projektu?
Javnim pozivom i smjernicama aplikanta je jasno definisano da je minimum trajanja projekat 6 mjeseci, a maksimum 10 mjeseci. Projekat se mora implemntirati u periodu jun/lipanj 2023. do marta/ožujka 2024.

Da li se u Pregled budžeta/proračuna stavljaju iznosi sa PDV-om ili bez?
OCD nisu oslobođene plaćanja poreskih obaveza pa tako ni PDV-a. Troškovi poreza, a tako i PDV-a su prihvatljivi troškovi odnosno trebaju biti uključeni u projektni budžet.

Da li se na objavljeni javni poziv može prijaviti OCD koja do sada nije imala implementiranih projekata?
Može, s tim što će se prilikom procjene kapaciteta organizacije uzeti u obzir i prethodne aktivnosti i projekti.

Da li se može najam prostorije staviti kao trošak projekta?
Može, uz adekvatno obrazloženje.

Da li se može u projektu navesti više prioritetnih oblasti?
Može, to u nekim slučajevima može biti prednost, ali treba naglasiti da se ne treba po svaku cijenu to forsirati.

Da li se ove godine može prijaviti projektni prijedlog koji je prošle godine prijavljen u okviru istog ReLOaD javnog poziva (isti je korigiran u smislu stavki zbog kojih nije prošao), ali isti nije prošao?
Može, on će se bodovati po istim principima i pravilima koji važe za sve projekte. Organizacija treba sama da odluči da li da ide sa projektom koji je već jednom nije prošao ili sa nečim novim.

Da li jedna OCD može na jednom projektnom prijedlogu biti partner a ujedno da isti OCD prijavi samostalno drugi projektni prijedlog?
Može, s tim što organizacija treba da procijeni svoje kapacitete i mogućnosti da odgovori zahtjevima projekata.

Da li se mogu redovne aktivnosti financirati kroz ovaj projekat?
Javnim pozivom i smjernicama za aplikanta jasno je definisano da se ne mogu finansirati redovne aktivnosti aplikanta.

Koji je broj tranši koji će u okviru projekta biti isplaćen, i kako teče isplata istih?
Nakon donošenja odluke o dodjeli sredstava (granta), organizaciji civilnog društva čiji je projekt odobren, od strane UNDP-a će biti ponuđen odgovarajući ugovor za implementaciju projekta unutar kojih će biti definisan i način isplate.

Jedan dio mentorske sesije je bio posvećen i projektnim idejama samih organizacija. Potencijalnim aplikantima je sugerisano da nastoje da sama projektna ideja bude jasna, da po mogućnosto donosi nešto novo Gradu Mostaru te je naglašen značaj definisanja ciljne grupe. Učesnicima je također naznačen i značaj izrade logičkog okvira te im je sugerisano da sudjeluju na sljedećoj trening sesiji koja će biti posvećena upravo logičkom okviru.

Na kraju sesije učesnici su još jednom pozvani da prisutvuju mentorskim sesijama i iskoriste priliku da dobiju sugestije koje im mogu pomoći u razradi projektne ideje.

Sljedeći mentorski sastanak je zakazan za utorak 16.05.2023 u prostorijama Gradske uprave, Ulica Kralja Tvrtka bb, (Đački dom) Grad Mostar. Sve informacije će biti objavljene na zvaničnoj stranici Gradske uprave Mostar.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram