GRADSKI ODJELI
Europska unija podržala 26 novih biznisa na području Konjica, Mostara i Prozor - Rame
19.06.2023
12:21

U okviru obilježavanja dana grada Konjica, 16.06.2023. godine, održan je sajam novih biznisa „LiNKujmo se radi podrške biznisima“ na kojem je svoje proizvode i usluge predstavilo 26 novih preduzetnika sa područja Grada Konjica, Grada Mostara i Općine Prozor-Rama. Od 26 novih biznisa, 12 je otvoreno na području Grada Mostara.

Sajam je održan s ciljem promocije novih biznisa uspostavljenih u okviru projekta „LiNK4StartUps“ koji realizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Konjic, Mostar i Prozor-Rama a koje je podržalo nastanak novih biznisa koje vode ranjive kategorije na tržištu rada.

Na sajmu je svečano dodijeljena oprema za pokretanje novih biznisa u vrijednosti 194.400 KM, te su predstavljeni do sada pokrenuti biznisi koji djeluju u sektorima proizvodnje suvenira, proizvodnje tipičnih proizvoda, 3D dizajna, poljoprivrede, turizma i uslužnih djelatnosti.

Ovo lokalno partnerstvo je jedno od pet uspostavljenih Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u okviru projekta „EU4BusinessRecovery – za snažnu domaću ekonomiju“, koji zajednički finansiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka.

Projekat EU4BussinessRecovery ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom Covid-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te na preduzetnike i poljoprivrednike. Projekat osigurava kontinuitet poslovanja preduzeća, te osnivanje inovativnih start-upa, kako bi se sačuvala postojeća i osigurala nova radna mjesta. EU4BusinessRecovery je nastavak EU4Business projekta, a vrijedan je 13,7 miliona eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Provode ga ILO, UNDP i GIZ.

Više informacija u dokumentu u prilogu.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram