GRADSKI ODJELI
Usvojena Strategija za mlade Grad Mostar 2024-2028: Grad Mostar - mjesto inspiracije, kreativnosti i mogućnosti za mlade
18.07.2024
8:10

Strategija za mlade Grada Mostara 2024 – 2028. godina koju je prije dva dana usvojilo Gradsko vijeće Grada Mostara, predstavlja prvi strateški dokument Grada koji sveobuhvatno tretira položaj i aktivnosti prema mladima s ciljem poboljšanja statusa populacije mladih kroz sistemska rješenja u različitim oblastima.

Imajući u vidu da mladi predstavljaju osnovu i budućnost ovog društva, Grad je usvajanjem Strategije za mlade ispunio preostalu obavezu propisanu Zakonom o mladima FBiH za nadležne razine vlasti, koja prepoznaju i definiraju potrebe i probleme mladih te utvrđuje strateške pravce daljeg djelovanja.

Dokumentom je definirana Viziju koja glasi: Grad Mostar - mjesto inspiracije, kreativnosti i mogućnosti za mlade, kojim će u idućem četverogodišnjem periodu težiti stvaranju inkluzivnog, poticajnog, kreativnog i inspirativnog okruženja za mlade u Gradu Mostaru preko identificiranih strateških ciljeva.

Učesnici u procesu izrade Strategije za mlade Grada Mostara 2024-2028. godine su predstavnici Gradske uprave, vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara, članovi Vijeća mladih Grada Mostara, predstavnici obrazovnih, kulturnih, socijalnih, zdravstvenih i sportskih institucija/organizacija, predstavnici nevladinih organizacija, učenika, studenata i privatnog sektora sa područja grada Mostara.
Strategija je izrađena uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) kojeg financira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

U narednom periodu, nadležni za provođenje politika za mlade i prema mladima treba da donesu akcione planove koji će se bazirati na konkretnim izvodivim aktivnostima, definiranim odgovornostima, realnim vremenskim rokovima i očekivanim rezultatima, kroz uključivanje svih relevantnih institucija.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram