GRADSKI ODJELI
PROJEKT CITYMOVE
10.10.2024
6:12

Naziv projekta: Communities Innovating Traffic Yielding a Multimodal Optimized Vicinal Enviroment
(CITYMOVE)

Glavni cilj projekta: Smanjenje zavisnosti od automobila kroz unapređenje infrastrukture i promociju korištenja ekoloških sredstava mobilnosti na teritoriji Jadransko-jonskog regiona.

Trajanje projekta: 01.09.2024 – 28.02.2027 (30 mjeseci)

Ukupan budžet projekta: 1.584.047,69 EUR

Iznos EU sufinanciranja: 1.346.440,74 EUR

Prioritetna os programa: Prioritet 2 – Podrška zelenijem Jadransko-jonskom regionu otpornijem na klimatske promjene

Opis projekta: CITYMOVE ima za cilj riješiti složeni problem ovisnosti o automobilima i podržati održivu multimodalnu mobilnost u jadransko-jonskoj regiji. Zajednički problemi svih partnera uključenih u projekt su nedostatak infrastrukture koja podržava urbanu mobilnost i nedostatak svijesti o pretjeranoj upotrebi automobila. Opći cilj projekta je doprinijeti smanjenju ovisnosti o automobilima kroz poboljšanje infrastrukture i promicanje korištenja ekoloških sredstava mobilnosti na području jadransko-jonske regije.

Glavni rezultati projekta su stvaranje mreže urbane mobilnosti (CITYMOVE mreža) i pilot rješenja za urbanu mobilnost.

Glavne aktivnosti uključuju: poboljšanje infrastrukture kroz instalaciju opreme i softvera za urbanu mobilnost (Bar, Mostar, Biograd, Novi Pazar, MSVN, Gubbio, MAT i KANTANOS); razvoj zajedničkih sigurnih mapa za hodanje/vožnju biciklom od strane Opštine Bar kao vodećeg partnera i njihovu naknadnu implementaciju za svakog od projektnih partnera; izradu Lokalnih planova urbane mobilnosti, izradu Održivog transnacionalnog plana mobilnosti; potpisivanje jednog Sporazuma o suradnji tijekom završne konferencije u Baru od strane svih projektnih partnera i pridruženih partnera; isporuku Strategije komunikacije projekta i proizvoda/alata; organizaciju Dana bez automobila za promicanje zdravih stilova života na 8 lokacija i 8 lokalnih biciklističkih utrka u svim partnerskim gradovima te organizaciju 3 Dana urbane mobilnosti, s radionicama usmjerenim na održivu urbanu mobilnost (u Biogradu, Mostaru i Kantanosu).

Glavni korisnici provedbe projekta uključuju sportske organizacije, ekološke organizacije, nevladine organizacije i druge lokalne zajednice građana; lokalne javne vlasti, kao i širu javnost i turiste.

Suradnja na projektu rezultirat će dizajniranjem zajedničkih pristupa koji će, nakon prilagodbe na lokalnoj razini partnerskih teritorija, unaprijediti širenje dobrih praksi i promicanje multimodalnih rješenja mobilnosti u cijeloj regiji. Integracija novih multimodalnih transportnih rješenja stvorenih tijekom provedbe projekta i organizacija događaja urbane mobilnosti će, uz podizanje svijesti šire populacije, promicati smanjenje ovisnosti o automobilima.

Ključne aktivnosti grada Mostara:
• Poboljšanje infrastrukture kroz instalaciju seta opreme za pametno parkiranje;
• Prikupljanje podatka o lokalnim kartama za hodanje/bicikliranje u svrhu razvijanja zajedničkih digitalnih karata za sigurno hodanje/bicikliranje;
• Izrada lokalnog plana mobilnosti;
• Potpisivanje Sporazuma o suradnji na završnoj konferenciji;
• Organiziranje press konferencije;
• Organiziranje prekograničnog Dana bez automobila za promicanje zdravih stilova života;
• Organiziranje lokalne biciklističke utrke.

Očekivani ključni rezultati projekta:
Rješenja su kategorizirana su na sljedeći način:
1. Instalacija opreme
2. Pametni softver za upravljanje prometnim tokovima za multimodalnu urbanu mobilnost
3. Softver za sigurnu zajedničku mapu za hodanje/vožnju biciklom

Instalacija opreme na 8 lokacija (Bar, Mostar, Biograd, NPazar, MSVN, Gubbio, Mat, Kantanos) će osigurati bolju infrastrukturu. Instalacija pametnog softvera za upravljanje prometnim tokovima na 3 lokacije (Bar, Biograd i Mat) će omogućiti pametno upravljanje. Instalacija softvera za sigurnu zajedničku mapu za hodanje/vožnju biciklom na 8 lokacija (Bar, Mostar, Biograd, NPazar, MSVN, Gubbio, Mat, Kantanos) će omogućiti pametnu mapu za bolju navigaciju posjetitelja za hodanje i biciklističke rute.

Kroz seriju mrežnih sastanaka, partneri će dijeliti svoje najbolje prakse u urbanoj mobilnosti. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, suradnja između svih projektnih partnera i pridruženih partnera će biti institucionalizirana, sa specifičnim ciljevima i aktivnostima koje će se provoditi nakon završetka projekta, uz predviđeni vremenski plan za usvajanje rješenja, zajedno s pisanom obavezom organizacija da ga prihvate.

U okviru ove akcije, bit će kreirana transnacionalna strategija održive urbane mobilnosti sa pametnim rješenjima, koju će partneri dijeliti i prilagođavati na lokalnom nivou u svojim lokalnim planovima urbane mobilnosti.

Projektno partnerstvo:
Projektno partnerstvo čini Opština Bar (MN) kao vodeći partner zajedno sa 9 ostalih projektnih partnera Biograd na Moru (HR), Novi Pazar (RS), opština Sveti Nikola (MK), Gubbio (IT), Mat (Al), Kantanos (GR) i CIHEAM-MAICH (GR), uz dva pridružena partnera NALAS i Opština Leskovac (RS).

Ovo partnerstvo će osigurati, s jedne strane, uspješnu realizaciju svih aktivnosti, a s druge strane, uspješno promicanje rezultata projekta vezanih za rješenja urbane mobilnosti. Svi projektni partneri kao i pridruženi partneri će potpisati Sporazum o saradnji kako bi se obavezali da će se suradnja preko granica nastaviti i nakon trajanja projekta. Partneri će doprinijeti projektu dijeljenjem svog iskustva u implementaciji održivih mjera urbane mobilnosti, kao i pružanjem stručnosti u prikupljanju i analizi podataka, angažiranju zainteresiranih strana, provođenju pilot aktivnosti i aktivnosti podizanja svijesti vezanih za urbanu mobilnost. Sveukupno, partnerstvo će osigurati da projekat ima koristi od različitih perspektiva, iskustava i stručnosti različitih partnera, i da se ciljevi projekta postignu na sveobuhvatan i koordiniran način.

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Interreg VI-B IPA ADRION 2021-2027. fondova Europske unije.

Više informacija o programu Interreg VI-B IPA ADRION 2021-2027. možete pronaći na: Interreg IPA ADRION Programme (interreg-ipa-adrion.eu)

 

 

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram