Projekat „Obrazovanje za sve“

Drugu godinu za redom Grad Mostara implementira Projekat „Obrazovanje za sve“ u partnerstvu sa Udruženjem mladih psihologa, Udruženjem Roma „Neretva“, JU Osnovnom školom Mustafa Ejubović Šejh Jujo i JU Osnovnom školom Bijelo Polje. Projekat je podržan je od strane Roma Education Fund-a, u iznosu od 53.454,00 Eura, a implementira se u periodu od 01.09.2016. do 31.07.2017. godine.

Glavni cilj projekta je pružanje jednakih društvenih, obrazovnih i kulturnih prilika za svu romsku djecu kroz uključivanje u zakonom obavezno osnovno obrazovanje, održavanje i poboljšanje pohađanja nastave i povećavanje uključenosti roditelja Roma u odgojno obrazovni proces njihove djece. Projekt obuhvata djecu koja su upisana u osnovnu školu, djecu koja su izvan školskog sistema i djecu koji su odustala od školovanja. U svrhu ostvarivanja navedenog cilja organizovane su sljedeće aktivnosti:

  • Opremljena su i u funkciji dva Produžena boravka za učenike razredne nastave,

za ciljnju grupu, u dvije projektne osnovne škole, u JU Osnovnoj školi Mustafa Ejubović Šejh Jujo i JU Osnovnoj školi Bijelo Polje, gdje djeca u poticajnom okruženju imaju podršku u učenju i razvoju;

  • Osigurava se dopunska nastava za poboljšanje školskog uspjeha kao i radionice za

razvoj socio-emocionalnih kompetencija;

  • Kontinuirano su osigurani školski udžbenici i pribor kao i prevoz za korisnike

Produženog boravka tokom trajanja projekta;

  • Sva djeca uključena u projekat imaju obezbijeđen doručak i/ili ručak;
  • Organizuju se  informativni i edukativni sastanci, treninzi i radionice za romske i

neromske roditelje, što utiče na veću uključenost djece u redovno obrazovanje i bolju saradnju između roditelja i projektnih škola;

  • Nastavnici uključeni u rad sa ciljnom skupinom u sklopu projekta su educirani na

treningu na temu "Kompetencije potrebne za različitosti i socijalnu inkluziju“.

Evaluacijom projektnih rezultata pokazalo se da implementacija navedenih aktivnosti ima značajan uticaj kako na školski uspjeh korisnika projekta, tako i na motivaciju za učešćem u nastavnom procesu. Korisnici ovog projekta redovno pohađaju osnovnu školu, imaju bolji uspjeh u učenju, uključeni su vannastavne aktivnosti i učestvuju u društvenom životu škole, a ostvarena je i saradnja sa roditeljima i povećano je njihovo učešće u obrazovanje njihove djece.

 

 

Nazad