ИМПУЛСЕ кратки опис-јавни позив 31.5.2017.

ИМПУЛСЕ уводи интегрирани систем подршке управљања за планирање интервенција енергетске ефикасности у јавним зградама. Главни изазов с којим се сусреће су недовољни капацитети јавне управе за постављање поузданих и приступачних планова енергетске ефикасности за своје јавне зграде, што се на локалној разини одражава као непостојање или постојање непотпуних одрживих енергетских Акционих планова (СЕАПс).

Главни проблем је недостатак доступних података о потрошњи енергије за зграде и једноставних система подршке одлука како би се закључили најповољнији акциони планови са профитабилним и реалним рјешењима. Пројект препознаје потребу за конкретним рјешењима за доношење подршке, као и транснационални приступ потребан како би се водило рачуна о МЕД разноликим увјетима у објектима, енергетским рјешењима, клими, прописима, итд., према ширем препознавању МЕД специфичности. Транснационални приступ пројекту предвиђа широка тестирања у репрезентативним МЕД градовима у шест земаља (Хераклион-Грчка, Елцхе - Шпањолска, Цаннес - Француска, Равена - Италија, Осијек - Хрватска, Мостар – Босна и Херцеговина), раније утврђеним методама за закључивање МЕД типологије јавних објеката коју прате интервенције оптималних трошкова, те постепени планови обнове. Резултати су организирани у транснационални wеб и ГИС информацијски систем, чинећи једноставан алат за поуздане Акционе планове и са високим учинком. Алат је верифициран кроз мале пројекте обнове у сваком пилот граду, те даље евалуирани кроз циљане пријеносне активности.

Финансирање програма: Интеррег МЕД 2014-2020

Циљ програма: 2.1/ Повећати капацитет за боље управљање енергијом у јавним објектима на транснационалној разини

Тип пројекта: Пилот пројект (М2)

Партнери: Центар за обновљиве изворе енергије и уштеду-Грчка, Хераклион-Грчка, Валенциа-Институт за грађење-Шпањолска, Елцхе Градско вијеће – Шпањолска, ЕнвиробатБДМ - Француска, Регионална агенција[нбсп] за опрему и развој из Провансе, Алпес - Цоте д' Азур - Француска, Равена - Италија, Енергетски институт Хрвоје Пожар - Хрватска, Град Осијек - Хрватска, Град Мостар - Босна и Херцеговина.

Укупан прорачун: 2,222,863.00€

Град Мостар прорачун: 209,669.00€

Почетак-завршетак пројекта: 1. новембар 2016.г. - 30. април 2019.г. (30 мјесеци)

Wебсите (у изради):  : http://interreg-med.eu/en/home/

 

Иди назад