Бројни радови у Мостару: Завршетак Авеније почетком просинца

МОСТАР, 8. септембар (ФЕНА) – У Граду Мостару тренутно се реализира више инфраструктурних пројеката, а раде се кружни токови, изводе радови на канализацијској мрежи, реконструирају цесте, мијења похабани асфалт, све у циљу како би Град заблистао те се у будућности спријечило да се градске улице чим падне киша претварају у ријеке.
Како наводе из Одјела за урбанизам и грађење Града Мостара, због преклапања радова различитих извођача на реконструкцији канализацијских и водоводних инсталација те електро и комуникационих, често долази до кашњења у реализацији уговора.
На раскрижју Авеније с Рударском улицом преклапају се три уговора
Напомињу како се на раскрижју Авеније с Рударском улицом преклапају чак три уговора.
Радови на Авенији би се, наводе, требали завршити почетком децембра, а у Рударској улици до краја текућег мјесеца.
Наиме, путем пројекта "Wатсон" који је управљан с разине ФБиХ реализирају се два уговора, и то изградња двојних примарних канализацијских колектора у средишњем дијелу Града Мостара укупне вриједности без ПДВ-а 2.737.036,66 марака те двојни примарни канализацијски колектори: секундарна канализацијска мрежа насеља Опине и спој на главне колекторе Хотел Мостар и Опине, укупне вриједност без ПДВ-а 1.880.400 марака.
На основу Споразума Федералног министарства промета и комуникација, ЈП Цеста ФБиХ и Града Мостара, у оквиру реконструкције магистралних прометница које пролазе кроз Град Мостар, реализира се такођер Уговор под називом "Реконструкција М17.4-дионица Улица краља Томислава; изградња ротора на М6.1-раскрижје Улица краља Томислава и Рударске; изградња М6.1-дионица Шпањолски трг-Хотел Еро", укупне вриједности без ПДВ-а 4.461.248,73 марака.
У оквиру тог уговора извршена је реконструкција дијела Улице др. А.Старчевића од Шпањолскога трга до Хотела "Еро", односно изграђене су четири прометне траке с новом оборинском одводњом и пјешачке површине с новим дрворедом и нова јавна расвјета.
Све је извођено без обуставе промета, а тренутно се чека правно рјешавање објекта "Ћиро" како би се, након његовога уклањања, радови на овој дионици могли окончати - истичу из Одјела за урбанизам и грађење Града Мостара.
Подсјећају како је у оквиру тог уговора изграђен и нови кружни ток на раскрижју Авеније и Рударске улице, а у тијеку су радови на пјешачким површинама.
Подвлаче да је увођење извођача у изградњу кружног тока било могуће тек након изградње главног деснообалног колектора, односно реализације уговора Т2б.
Реконструкција Авеније
С изградњом овог кружног тока приступило се реконструкцији Авеније на којој се тренутно изводе радови на изградњи нове оборинске и фекалне канализације, а ради се нови водоводни дистрибутивни цјевовод, те врши реконструкција прометнице.
Предвиђена је реконструкција комплетне Авеније до Улице бискупа Чуле, све четири коловозне траке, комплетна нова одводња и реконструкција водоводних инсталација.
Грађани могу видјети да се тренутно изводе радови на асфалтирању двије западне коловозне траке, првим тзв. бито-носивим асфалтним слојем на дијелу од раскрижја с Улицом Стјепана Радића до новоизграђеног кружног тока.
Хабајући асфалтни слој од СМА асфалтне мјешавине ће бити постављен када се изврши реконструкција и двије источне коловозне траке на истој дионици.
Окончање радова планирано је почетком децембра ове године, точније, 7. децембра. Вриједност радова на Авенији је 2.293.64,92 КМ+ПДВ.
Из прорачуна Града Мостара финанцира се Уговор о реконструкцији Улици Рударска од раскрижја с Улицом Авенија до раскрижја с Улицом Блајбуршких жртава у вриједности од 544.529,86 марака плус ПДВ.
Улица је проширена за двије коловозне траке (укупно четири) те је извршена замјена и доградња свих подземних инсталација.
Реализација овог уговора је овисила од реализацији уговора о изградњи главног деснообалног колектора-Т2б као и радовима власника подземних инсталација које нису у власништву Града Мостара (електро и комуникациони каблови).
Тренутно су у тијеку припреме за асфалтирање прометнице, а радови по овом уговору на Рударској улици би требали бити окончани до краја текућег мјесеца.
У истом уговору укључени су и радови на проширењу Дубровачке улице који такођер, овисе од рјешавања имовинског спора, наводе из Одјела за урбанизам те подсјећају да гаранција за извршење уговора вриједи до 14. новембра 2021. године.
Радови се углавном изводе без обуставе; кашњење због различитих извођача
Из Одјела подвлаче како се радови на градским прометницама, уколико је то могуће, изводе без обуставе промета, али да је ипак, немогуће никако избјећи сметњу.
Такођер се наводи да се у оквиру реконструкција прометнице истовремено уговара извођење радова на реконструкцији канализацијских и водоводних инсталација јер је Град Мостар њихов власник док власници осталих подземних инсталација, електро и комуникационих, планирају и финанцирају своје радове.
- Због преклапања радова различитих извођача што је посебно било изражено на реконструкцији/проширењу Рударске улице често долази до кашњења у реализацији уговора - напомињу из Одјела за урбанизам и грађење Града Мостара.

Иди назад