Дан планета Земље

Уз Дан планета Земље 22. априла бројним акцијама настоји се скренути позорност на опасност која пријети животу на Земљи због климатских промјена, глобалног онечишћења, уништавање екосустава и угрожавања животињских и биљних врста. О томе говори и тема овогодишњег Дана планета која гласи „Ресторе ОурЕартх“ (Обновимо нашу Земљу).
Службени плакат за овогодишњи Дан планета Земље креирао познати бразилски умјетник Пауло Цесар Силва - Спето чији су радови изложени у галеријама диљем свијета.
Дан планете Земље, који је установљен 1970. године у САД-у, широм свијета се обиљежава од 1992. године у више од 150 земаља с циљем, да свјетска популација постане свјесна своје одговорности према планету на којем живи. Намјера је да се становништву укаже на проблеме глобалног загријавања, отварање озонских омотача, све веће загађење атмосфере, ефект стакленика, повећање глобалне просјечне температуре планете Земље, што утиче на подизање разине мора, топљење ледењака и потапање дијела копна. Климатске промјене, загађење околиша, неодговорна и непланска градња, неодговорно понашање сваког појединца не утичу само на изглед околиша, него и на учесталост и величину посљедица катастрофа и великих несрећа. Одговорним поступањем с отпадом по принципима „смањи, поново користи и рециклирај“, значајно се може смањити количина отпада, чувајући на тај начин околиш. Смањењем потрошње енергије и кориштењем обновљивих извора, утицало би се на смањење испуштања штетних гасова, те смањење потрошње фосилних горива.

Иди назад