• Град Мостар
  • Почетна
  • Градоначелник Кордић и италијански амбасадор Минаси на Фортици посадили прва од хиљаду планираних стабала

Градоначелник Кордић и италијански амбасадор Минаси на Фортици посадили прва од хиљаду планираних стабала

У оквиру Иницијативе за зеленију и одрживу будућност – ГоГреен Развојног програма Уједињених народа у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ) у понедјељак су на брду Фортица посађено првих десет од хиљаду планираних стабала која ће бити посађена на подручју Мостара.

Мостарски градоначелник Марио Кордић казао је том приликом како је поносан што је Мостар један од 18 локалних самоуправа у БиХ које су укључене у пројекат Виа Динарице и Иницијативе за зеленију и одрживу будућност.
- Идеја је засадити хиљаду стабала током године, а иницијатива је ширег размјера јер је циљ у 2021. години укључити 40 опћина и засадити 40.000 стабала широм БиХ - истакнуо је мостарски градоначелник.
Акцији су се придружили млади из осталих дијелова БиХ окупљени око пројекта "Зелена мрежа" који имплементира амбасада Републике Италије у Босни и Херцеговини.
- Заштита околиша битна је за здраво друштво. Штитећи околиш охрабрујемо људе да се одговорније понашају према природи - поручио је италијански амбасадор Ницола Минаси, чија амбасада заједно с УСАИД-ом финансира пројект Виа Динарица.

Замјеник резидентне представнице УНДП-а у БиХ Сукхроб Кхосхмукхамедов додао је како је ово тек једна од почетних активности која ће се одвијати током године те да пројекти имају за циљ приказати и туристички потенцијал БиХ.
Ђани Рахимић, предсједник брдско-бициклистичког удружења МТБА Мостар, које је преузело бригу о стаблима, казао је како је данас посађено десет стабала.

- Ради се о либанонском цедру и већим стаблима како би због конфигурације терена издржали мостарску сушу - објаснио је Рахимић.

Иницијатива ГоГреен окупља опћине и градове који помажу садњу дрвећа у борби против климатских промјена.
Ова је Иницијатива 2020. године у БиХ окупила 15 опћина и градова које су се обавезале садити дрвеће на годишњој разини. Као резултат тога, на 125 локација посађено је 26 врста и 9.500 стабала, док је за ову годину план повећан на 40.000 стабала.

Садња стабала спрјечава клизишта и ерозију тла, смањује ризик од поплава, обогаћује ваздух, смањује буке у градским зонама, одржава биолошку активност те доприносу духовној, културној и социјалној вриједности.
Виа Динарица је авантуристичко-планинарска рута која се протеже дуж западног Балкана, чији је циљ повезати земље и заједнице динарских Алпи стварањем јединствене и разнолике туристичке понуде. Виа Динарица промовише активни туризам у природи и нуди изузетан садржај домаћим посјетитељи у вријеме драстичног смањења прихода од туризма које је узроковала пандемија цовид-19. (Фена/ПР ГМ)

https://www.fena.ba/video/5773

Иди назад