15. годишњица уписа Старог моста на попис културне баштине УНЕСЦО-а

Данас, 15. јула 2020. године навршава се точно 15 година од уписа Старог моста на УНЕСЦО-ов попис заштићене културне баштине.
Стари мост уврштен је на УНЕСЦО-ов попис заштићених споменика на сједници у Дурбану у Јужној Африци.
-Многи су били скептици у Босни и Херцеговини, када смо ми кренули и нису жељели да иду у тој изасланству, зато што се бојали неуспјеха - изјавио је пригодом обиљежавања десете годишњице уписа мостарски градоначелник Лјубо Бешлић. Државно изасланство, које је судјеловао на засједању УНЕСЦО-ових стручњака у у Дурбану у Јужноафричкој Републици, а на којем је одлучено да се Стари мост и Стари град увресте на попис заштићене културне баштине УНЕСЦО-а, чинили су уз градоначелника Бешлића, амбасадорица БиХ при УНЕСЦО-у у Паризу Жељана Зовко, директор и замјеници директора ПЦУ-а Русмир Ћишић и Тихомир Розић, те стручни савјетник Амир Пашић и стручњак Ферхат Мулабеговић.
Овај дан остат у повијести Мостара и БиХ уписан јер био је то и први упис неког споменика из БиХ на УНЕСЦО-ов попис.
А колико је била велика конкуренција за упис на попис заштићене баштине УНЕСЦО-а, свједочи и податак да је Република Италија, која има велик број споменика под заштитом УНЕСЦО-а, те године номинирала чак 45 споменика, а само два су могла су добити УНЕСЦО-ову ознаку.

Иди назад