• Град Мостар
  • Почетна
  • Изградња дијела деснообалног колектора и реконструкција Улице кнеза Вишеслава

Изградња дијела деснообалног колектора и реконструкција Улице кнеза Вишеслава

Град Мостар реализира пројект изградње деснообалног колектора, а паралелно с изградњом колектора врши се реконструкција Улице кнеза Вишеслава и то на дионици од крижања улица Краља Томислава и Кнеза Вишеслава до крижања улице кнеза Вишеслава и Блајбуршких жртава.
Подсјећамо, концем [нбсп]2018. године додијељен је уговор Т2Б Царински мост-Бакијина лука у износу од 1.399.424,62 ЕУР (3.202.332,89 КМ са ПДВ-ом). Реализација овог уговора је предвиђена у фазама, у складу са осигураним средствима. Прва фаза уговора реализирана је 2019.год. ( дионица раскрижје хотел Еро – кружни ток код зграде „Мљекара“). Тијеком већег дијела 2020. год. нису вршени радови по овом уговору обзиром да ПМУ није осигурао пружање услуга ЦН-а (централног надзора) за WАТСАН. Уговор с Консултантом Луис Бергер је истекао концем 2019.године, а уговор с консултантом ЕПТИСА који тренутно пружа услуге централног надзора је закључен концем 2020.год. Град Мостар као ни остале опћине судионице WАТСАН-а нису имале утјецај на одабир нити закључење уговора са Консултантима пружатељима услуга централног надзора. Друга фаза реализације започела је у студеном 2020 године и то на потезу од кружног тока код зграде „Мљекаре“ до Бакијине Луке (шахт Д187).
Тренутно се изводе радови у Кнеза Вишеслава на изградњи кишног прељева КП 1 (раскрижје кнеза Вишеслава и Блајбуршке улице), те се настављају даље улицом кнеза Вишеслав до Бакијине луке Д187. Планирани рок завршетка свих радова на изградњи колектора по овоме Уговору је листопад 2021. године. Планирано је да се уговор Т2б финанцира преосталим кредитним средствима, домаћим грант средствима (средства Фонд за заштиту околиша ФБиХ, средства Водопривреде ХНЖ/К) и средствима из прорачуна Града Мостара.
Град Мостар инвеститор је и реконструкције Улице кнеза Вишеслава, а радове изводи ХП ИНВЕСТИНГ д.о.о. Мостар. Надзорни орган је подузеће ЦАДОРО-ИНГ доо Мостар, а укупна вриједност радова је 540.000 КМ. Пројект реконструкције Улице Кнеза Вишеслава (Рударска) обухваћа проширење постојеће двотрачне цесте од врха Авеније до Пете основне школе у насељу Руднику, на четверотрачну улицу, према пројектној документацији ИНТЕГРА доо Мостар. У оквиру планираних радова је предвиђена изградња нове оборинске одводње, јавне расвјете, измјештање постојећих комуналних инсталација, рјешавање прилаза објектима, хоризонтална и вертикална сигнализација и др.
Завршетак радова на овом пројекту очекује у липњу 2021. године.
Напомена: Радови се изводе усклађено с одвијањем радова на изградњи деснообалног колектора на овој дионици. Пуштање у промет овиси и од брзине завршетка радова на колектору. Док трају радови промет се одвија преко новоизграђене цесте од новог моста на ријеци Неретви према насељу Рудник.

Град Мостар

Иди назад