• Град Мостар
  • Почетна
  • КОРДИЋ Нулта толеранција бетонирању корита ријека и бесправној градњи, не може и готово!

КОРДИЋ Нулта толеранција бетонирању корита ријека и бесправној градњи, не може и готово!

Градоначелник Мостара Марио Кордић већ је скоро два мјесеца на челу Градске управе Мостара. Послом се дословце затрпао, тешко да је могао и вјеровати да ће га толико бити, но каже да не губи оптимизам да може посложити ствари. На неколико локација у Мостару инспекција је зауставила бесправну градњу и интервенције у коритима ријека. Управо ту ће бити највише посла, а на што смо у бројним текстовима у задњих годину дана и указивали.
“Ту је апсолутно нулта толеранција, не може се бетонирати, асфалтирати или поплочавати корито ријеке. Не знам треба ли то уопће коментирати. Не може и готово”, одлучан је Кордић. Што је још рекао о премлаћивању Мостарца, прорачуну, социјалним давањима и осталом прочитајте у наставку интервјуа.
Први сте реагирали на полицијску бруталност над младићем у Мостару. Како коментирате оно што смо сви видјели на видео снимку? -Мислим да сам у приопћењу био врло јасан. Апсолутно је недопустиво онакво брутално понашање полицајаца, који су дио једне часне службе која би требала штитити грађане. Видио сам кроз неке медије да се онакво брутално понашање покушава оправдати понашањем тог момка који је несретно страдао у тој цијелој причи, но нема тога што би могло оправдати онакво понашање. Тражио сам од начелника, и других одговорних у полицијској структури да подузму све кораке које требају подузети, да отклоне њих двојицу с посла и обавијесте нас о подузетим корацима. Често се након оваквих ситуација дигне пуно буке, а практични епилог изостане, тако да ми је јако важно да имам повратну информацију што је конкретно подузето у овом случају.
На дневном реду сутрашње сједнице Градског вијећа Мостара наћи се најважнији финанцијски документ града. Вјерујете ли да ће прорачун бити усвојен?
-Апсолутно. Зањих мјесец дана имамо континуиране састанке, и један на један, и са одборима разним, и са свим вијећницима, и објашњавамо важност његова доношења у контексту пандемије, али свега осталог. Истекло нам је привремено финанцирање, а сви они пројекти који се налазе у прорачуну се формално не могу пустити у реализацију док се прорачун не усвоји. У случају прорачун сутра не усвоји, и да се то развуче из којекаквих разлога долазимо у ситуацију да нам цури вријеме, и да поједине пројекте нећемо стићи завршити, па ћемо доћи у ситуацију да их пребацујемо у сљедећу годину. То ми не би било драго. Док се прорачун формирао тада су се помно гледале пројектне активности које требају бити, па се тражило да се не делегирају пројекти који немају јасно дефинирану имовинско правну ситуацију, јасно дефинирану пројектну документацију, јасно дефиниран новац у прорачуну да би се могли почети и завршити до краја текуће године. Међутим, делегирано је скоро па 200 пројеката, па долазимо у питање хоће ли се то моћи оперативно и логистички одрадити уколико будемо развлачили с доношењем прорачуна због којекаквих амандмана и осталог.
Имм ли мјеста у прорачуну за младе обитељи, мајке, дјецу?
-Јако се пазило на ту причу. Чак је била иницијатива да помогне мајкама код прворођеног, па другорођеног или трећерођеног дјетета, као што то чине друге локалне заједнице у ХНЖ-у. Међутим, због стања у прорачуну одлучило се да се прво крене са суфинанцирањем уџбеника за прве разреде, а та прича је остала жива. Уколико пуњење прорачуна буде сукладно очекивањима, уколико успијемо наплатити све тужбе које су актуалне у ребалансу ће се вјероватно озбиљно разговарати на ову тему, да се што више новца усмјери у помоћ младима, мајкама…
Хоће ли бити реорганизације када су у питању начелници и шефови служби?
-То јест идеја и некаква идеја. У континуираној сам комуникацији с начелницима и шефовима служби, њих је 18, срце су функционирања града. Имамо доста добру сурадњу, покушавам допријети до сваког и обављати разговоре један на један. Видим да су јако мотивирани. Упознали су ме са многим стварима које су се и радиле задњих година у Мостару, но из ових или оних разлога никада нису доведене до краја. Нпр. Мостар има поприлично озбиљну информатичку причу. Пројект “Интелигентни град" је започет прије неких 7-8 година, у добром дијелу је доста тога урађено, међутим треба поентирати на крају, односно почети тај сустав користити. Он је управо оно што цијело вријеме заговарам, нешто што ће град отворити према јавности, а гдје ће се показати огромна транспарентност, и сви процеси убрзати. Управо након разговора с вама имам састанак у Заводу и тема је управо увођење ГИС-а, односно завршетак приче око ГИС-а, који ће нам дати супер алате, између осталог и за управљање заједничком комуналном потрошњом.
Сада сте већ свјесни стања у којем сте град затекли. Јесте ли се надали толиком обујму посла, посебно када је у питању урбанизам и бесправна градња?
-У овом тренутку сам још у некој позитивној емоцији и мислим да се може. Схватио сам како град функционира, односно зашто не функционира и мислим да нам не фали пуно да промијенимо ситуацију Граду Мостару. Добро сте рекли, урбанизам је нешто што ће бити најзахтјевније за посложити због специфичности посла који се ради, а и због непостојања ГВ. Стари планови из 2012. нису престали важити, али су већ 2012. били спремни за некакву дораду. Раздобље непостојања ГВ премошћивало се Повјеренством које је основао Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг. Састојало се од пет чланова, а по потреби је интервенирало у регулацијске планове. Ту је дијелом нешто рађено, но тражио сам извјешће тог Повјеренства да видимо што се радило мимо регулацијских планова, а и у зонама гдје их уопће нема. Добар дио града уопће никад није покривен регулацијским плановима и мислим да нам се ту негдје читава ситуација отела контроли јер је остало доста простора за импровизирање, односно некакав рад који није суставан. На састанцима у Заводу за просторно планирање договорено је да се по ужурбаној процедури израде нови регулацијски планови и пусте у јавну расправу, и да покушамо до краја ове године донијети најбитније регулацијске планове како би имали точно стајалиште шта се гдје смије градити и по којим увјетима. То је темељ свега и док то не донесемо увијек остаје отворена могућност за импровизације.
Закони су јасни када су у питању корита ријека, но у Мостару имамо подзиђивање Неретве, Бунице, Радобоље. Хоће ли инспекција у том смјеру појачано радити?
-То је нешто што само инспекција може зауставити. Ту су закони јасни, и јасно је да се не може ударати зид, правити мјесто за роштиљ и друго уз своје парцеле у коритима ријека. Ту смо захвални и медијима, јер немамо баш капацитет да обиђемо сваки кутак, и ту кључну улогу играју грађани и медији и благовремена пријава да се нешто на вријеме заустави. Позивам грађане и вас медије да наставите с пријавама. Горе је када је већ нешто озидано, па враћати у првобитно стање. Ту је апсолутно нулта толеранција, не може се бетонирати, асфалтирати или поплочавати корито ријеке. Не знам треба ли то уопће коментирати. Не може и готово.
Многи се већ питају је ли др. Кордићу – лијечнику, уопће требало ово све?
-(опа.смијех) Не знам како би вам одговорио. Сигурно је да би угодније живио да нисам гдје јесам. Међутим, као житељ овога града, 48-годишњак немам право држати се са стране и не интервенирати, ако ти се већ указује могућност. Би ли ми угодније било на свом послу? Па би, сигурно.
Дијете сте гастарбајтара, а како сада ствари стоје бити ће такве дјеце још. Како зауставити одлив младих обитељи из града. Има ли у том смјеру неког дјеловања?
-Има дјеловања, па чак и неких конкретних ствари. Обишли смо недавно индустријске зоне предвиђене просторним планом и то поприлично пристојно изгледа. Договор је да на једној од наредних сједница предложимо смањивање цијене четворног метра земљишта, јер је то један од разлога зашто нас инвеститори заобилазе. У регији смо међу скупљима. Што се тиче убрзавања исходовања дозвола ту смо већ направили кораке. Дефинирали смо да пословни субјекти који желе инвестирати добију свог пројект менаџера који ће их провести кроз ову силну бирокрацију. Синоћ сам добио упит од једне њемачке твртке која тражи 20 тисућа четворних метара земљишта с идејом да би градили погоне, и у року од пет година запослили између 200-300 људи. То је тај позитивни сигнал који већ добивамо. Претпостављам да је он продукт рада, разговора, силних дописа које шаљемо на све могуће адресе. Жеља нам је да отварамо град, а ако наставимо у овом темпу и не уморимо се, морати ћемо направити неки резултат до краја године.
Нисте имали популистичких потеза попут градоначелника Бања Луке и Сарајева, у смислу продаје службених аутомобила и осталог. Планирате ли такво што, односно које бисте потезе издвојили?
-Генерално по својој природи нисам популиста. То већ и знате, није први интервју. Нисам онај који се радо презентира. Највише се поносим промјеном на челу инспекције. Имам особу која је јако мотивирана, много ради. Претрес је направљен и у комунали, гдје су установљене слабе точке. Много се радило и са урбанизмом, ту смо направили огромне помаке, дефинирали тимове тко што ради, 'ко коме одговара. Мјесец дана сам провео на организирању и слагању сустава, а плодови ће се тек видјети.

Херцеговина.инфо
Мостар, 14.04.2021.

Иди назад