Мостар добива прву јавну пунионицу електричних аутомобила

МОСТАР, 8. септембар (ФЕНА) - Иза Градске вијећнице Града Мостара постављена је двострана пунионица електричних аутомобила која би највјеројатније идућег тједна требала бити пуштена у рад.

Менаџер координатор за енергетску учинковитост Града Мостара Дарко Кнезовић у изјави за Фену казао је како двострана пунионица значи да се могу два електрична возила успоредно пунити, а такођер се могу пунити електрична бицикла и скутери.

- Инсталирана пунионица је снаге два пута 22 кW, Модел пуњења 3 с два прикључка тип 2 . Пробни рад је направљен и затражили смо електроенергетску сугласност и мислимо да бисмо могли идући тједан кренути с радом - казао је Кнезовић.

Он напомиње како је власницима електричних аутомобила у Босни и Херцеговини тренутно доступно свега неколико јавних пунионица, а ова ће бити прва таква у Мостару.

Кориштење пунионице у почетку ће бити бесплатно, а планирано је да се поступно крене с наплатом.

Процијењена вриједност пројекта је 35.000 конвертибилних марака, а радове на постављању пунионице електричних аутомобила изводи Унис телекомуникације д.д. Мостар.

Пројект су финанцирали Фонд за заштиту околиша Федерације БиХ и Град Мостар.

- Акцијским планом енергетски одрживог развитка Града Мостара, Мостар се опредијелио за енергетски одржив развитак на начелима енергетске учинковитости, одрживе градње и кориштења обновљивих извора енергије. Акцијским планом предвиђено је, између осталог, и постављање двије пунионице за електричне аутомобиле на подручју Мостара – казао је Кнезовић.

Главни циљ пројекта је заштита зрака у смислу смањења емисија штетних плинова из промета кроз увођење нових технологија и прилагођавање постојећих возила градског промета на околишно прихватљив погон те потицај увођења иновативних прометних рјешења у Мостару и шире, појаснио је.

Иди назад