• Град Мостар
  • Почетна
  • Представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о пројектима у Граду Мостару

Представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о пројектима у Граду Мостару

Данас је у Градској вијећници одржан састанак представника Града Мостара и градског вијећа Мостара са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Уз градоначелника Мостара Мариа Кордића, главну савјетницу Града Мостара Радмилу Комадину састанку су били присутни предсједник Градског вијећа Града Мостара Салем Марић и допредсједник Велибор Миливојевић, а у изасланству ЕБРД-а били су Мануела Наессл директорица ЕБРД уреда у Босни и Херцеговини и Јосип Полић, банкар за инфраструктуру при ЕБРД-у у БиХ.
Градоначелник Кордић упознао је представнике ЕБРД-а како је почетком априла у сједишту ЈП Аутоцесте ФБиХ одржао састанак с представницима ЈП Аутоцесте ФБиХ с циљем наставка дијалога и партнерског односа у сврху изградње поддионице Мостар југ – Тунел Квањ. Том приликом представници ЈП Аутоцесте ФБиХ су градоначелнику Кордићу презентирали трасу аутоцесте на поддионици Мостар југ – тунел Квањ као и пројекте изградње локалних прометница и захтјева локалне заједнице који су ушли у Захтјев за пројектирање.
Градоначелник Кордић, предсједник Градског вијећа Марић и замјеник предсједавајућег Градског вијећа Миливојевић у разговору с директорицом ЕБРД-а Наессл изразили су пуну потпору изградњи трасе аутоцесте на поддионици Мостар југ – тунел Квањ, а који ће значајно придонијети развоју града Мостара и цјелокупне заједнице на овом подручју.
Такођер, истакнули су како је упркос почетним потешкоћама у реализацији пројекта, захваљући доброј комуникацији и сарадњи између ЈП Аутоцесте Федерације БиХ, Града Мостара и мјештана с овог подручја процес експропријације приведен крају.
Сви судионици састанка сложили су се како ће релизацијом овог пријекта бити прије свега побољшања квалитета живота локалног становништа, а што претпостљва изградњу локланих инфраструктурних пројеката и запошљавања локланог становништва.
Упознали су представнике ЕБРД-а како Град Мостара проводи управни поступак покренут по приједлогу Ј.П. „Аутоцесте Федерације БиХ“ д.о.о. Мостар ради потпуне експропријације некретнина у сврху изградње аутоцесте на Коридору Вц, дионица Мостар југ – Буна, поддионица Мостар југ – Тунел Квањ, подручје Града Мостара.[нбсп]
Према елаборату експропријације у обухвату ове дионице је 375 парцела на подручју к.о. Ходбина, к.о. Ортијеш, к.о. Гнојнице Доње, к.о. Мало поље, к.о.Косор и к.о. Благај. Према тренутном стању више од 70% дионице је завршено, односно издана су рјешења о експропријацији некретнина и пред овим органом постигнути и потписани споразуми о накнади за изузете некретнине. Преостали, неријешени дио парцела је у већем дијелу државна имовина.
Од мјештана у насељу Ортијеш, незадовољни трасом пута су само четири обитељи, а сви остали у том насељу су потписали споразуме о накнади о изузетим некретнинама.
Директорица Наессл захвалила је на пруженим информацијама и недвојбеној потпори града Мостара овом важном инфраструктурном пројекту. Додала је како ће ЕБРД наставити реализацију овог пројекта, а изразила наду да ће се до новембра 2021. завршити све потребне процедуре како би се приступило реализацији пројекта изградње аутоцесте на Коридору Vц.
На састанку је било ријечи и о укључивању Мостара у пројект Зелени градови ЕБРД-а, у којег су већ укључени Сарајево, Бања Лука Зеница, с циљем да се и у Мостару кроз тај пројект осигура методологија која може осигурати повлачење средстава као и грант средстава за инвестиције у области околиша, посебно у областима унапређења квалитета зрака, прометне инфраструктуре, јавног пријевоза и енергетске ефикасности.
Зелени градови ЕБРД-а представљају свеобухватан пословни модел за зелени урбани развој, а договорено је да ће се ускоро одржати нови састанак на којем би се разговарало о конкретним потенцијалним пројектима који би се могли реализирати у Мостару.

Иди назад