Сарадња побратимских градова Измира и Мостара: Прослава Дана дјетета

Државни празник Дан националног суверенитета и Дан дјетета обиљежава се 23. априла, на дан када је 1920. године отворена Велика народна скупштина Републике Турске. Оснивач Турске Републике, Мустафа Кемал Ататüрк , посветио је 23. 4. свој дјеци свијета.
Од тада, дјеца у Турској славе Дан националног суверенитет и Дан дјетета на посебан начин. Школе судјелује у догађајима са бројним представама и приредбама. Међу активностима на данашњи дан, дјеца шаљу своје представнике који ће замијенити државне дужноснике и високе државне службенике у њиховим уредима, а у Великој националној скупштини се одржава посебно засједање на којем се расправља о питањима која се тичу ​​дјеце. На данашњи дан дјеца такођер замјењују парламентарце.
Сваке године, дјеца из многих земаља се сусрећу у Турској да би прославили овај међународни празник. То ове године није могуће урадити због пандемије, те се Метрополитанска опћина Измир одлучила на прославу у он-лине форми, укључивши дјецу из својих побратимских градова, па тако и из Града Мостара.
Дјеца ће путем дигиталног линка послати честитке грађанима Измира, послати поздраве осталим учесницима, те представити своје стваралаштво. Тако ће дјеца из побратимских градова Града Измира бити културни амбасадори својих властитих градова.
Из Мостара, ове године учествују дјеца из ИВ и X основне школе.
Цијели догађај ће преносити локална телевизија из Измира (у систему ТРТ-а), yоутубе канал Метрополитанске опћине Измир, а грађани Измира ће моћи догађај пратити и путем инсталираних екрана на јавној површини.
Догађај почиње вечерас у 19 сати по турском времену (18:00х по нашем).
Заинтересирани, догађај могу пратити на: хттпс://yоутубе.цом/ц/%Ц4%Б0змирТубе .
ПР

Иди назад