Успјех у Мостару рецепт је за измјене Изборног закона БиХ

Večernji list intervju: Mario Kordić

Вечерњи лист: Грађани подржавају радове, али су и фрустрирани због великог броја затворених прометница...?!

- Сјећате се још код израде прорачуна града Мостара, ми смо најавили како имамо озбиљна средства која су се свих ових година преносила, уз остало, и због непостојања Градског вијећа те немогућности провођења тих одлука. У овој години покушавамо провести што више таквих пројеката. Идеја је била да се сви пројекти који имају ријешене имовинске проблеме и финанцирање једноставно покрену. Због тога се дословно на сваком кораку у Мостару гради. Молим за стрпљење грађана и мислим како смо заслужили да Мостар убрзано доведемо поновно на пристојну разину. Радови су изазвали одређене потешкоће у промету и свакодневном функционирању. Међутим, план је већину ових пројеката завршити до почетка сљедеће године.

Вечерњи лист: Када ће профункционирати колектори у пуноме смислу?

- Колектори су дјеломично у функцији. Два градилишта која овај тренутак можете видјети су на улицама према Руднику односно од “Стаклене банке” према хотелу Мостар. Ради се о завршетку двају кракова деснообалног колектора. С тим бисмо завршили причу око главног дијела. У сљедећим годинама предстоји изградња секундарне мреже колектора како би свако кућанство било прикључено на колектор те да све те воде завршавају на прочистачу отпадних вода око којега је било проблема. Но, у међувремену смо и то ријешили. Компанија Актор отклања недостатке на прочистачу, након чега ћемо потписати споразум. Колектори ће и по заданом року бити завршени на вријеме.

Вечерњи лист: Што ће донијети почетак рада Мостар паркинга? Страхујете ли да би се паркирање могло преселити у насеља те на зелене површине након што почне наплата?

- Идеја с почетком рада Мостар паркинга рјешење је мирујућега промета. Спадамо у једно од рјеђих мјеста у БиХ које то питање нема уређено. Искуства из других средина показују да ће увођење наплате паркирања изазвати извјесне проблеме и никад то не иде глатко. Надам се да ћемо то раздобље прилагодбе с почетком плаћања паркирања проћи што је лакше могуће. Постоји могућност да ће се паркирање преселити у четврти. И овога пута позивам грађане да дају свој допринос рјешавању проблема мирујућега промета. Увођење плаћања паркирања рјешава и питање непрописног паркирања на зеленим површинама те пуно ствари које нам свима скупа сметају.

Вечерњи лист: Помало је прошло испод медијскога радара, но практично су покренуте процедуре за избор нових управа и надзорних тијела јавних подузећа. Што треба очекивати?

- На претпосљедњој сједници Градскога вијећа донесена је одлука. Већ смо кренули у тај процес, односно приводимо га крају. Сљедећих неколико дана одржат ће се скупштине јавних подузећа, у доброме дијелу именовани су нови надзорни одбори. Након тога добит ћемо нове вршитеље дужности директора јавних подузећа, а затим ће се у пола године сва јавна подузећа ставити под рендген те ћемо расписати натјечаје за нове директоре. Заједно с тим процесом радимо на изради новог плана заједничке комуналне потрошње који је јако битан кад су јавна подузећа у питању јер се на темељу тога финанцирају. Задовољан сам и надам се да ће грађани до краја године видјети значајне промјене у граду.

Вечерњи лист: Имена?!

- За то је још рано. Градоначелник не лицитира неким именима. По одлуци имам обвезу и одговорност именовати први дио надзорних одбора. Међутим, за избор директора бит ће расписани натјечаји и све ће бити транспарентно.

Вечерњи лист: Што је резултат чињенице да је прорачун усвојен једногласно, што није забиљежено у повијести Мостара, да постоји сурадња власти и опорбе, десног и западног Мостара?

- Мостар је један и јединствен град. И нитко га не може подијелити, нити пристајем на такву врсту расправе. А резултат свега овога што данас имамо је изграђено повјерење!

Вечерњи лист: Молим, објасните то?!

- Најприје смо добили мостарски споразум који су потписали предсједници највеће хрватске и бошњачке странке ХДЗ-а БиХ и СДА - Драган Човић и Бакир Изетбеговић, који је разријешио политичке и правне проблеме те су се могли одржати избори. Врло брзо након тога успоставили смо Градско вијеће, изабран је градоначелник. Од тада настојимо успоставити један тим. Тим за Мостар. А све то резултат је, понављам, успостављенога повјерења. Видите, данас нитко не прича како ће један народ бити прегласан, да ће нетко доминирати. Не спомиње се рат, тешке теме из прошлости. Сви раде за Мостар. Све функционира иако Мостар једини од свих других градова и опћина у Градском вијећу има својеврсни Дом народа у којему морате испоштовати различита очекивања. Од демократских, политичких, али и националних.

Вечерњи лист: Може ли онда такво рјешење, а споразум за Мостар потписан је заједно с другим документом око измјене Изборног закона - легитимног представљања и уклањања дискриминације, послужити као својеврсни модел за договор?

- Мостарска реалност то показује. Иако, понављам, политичка рјешења нису идеална, она функционирају у пракси. Овдје у Мостару нећете не само чути него тога нема ни у пракси да се мање бројни народи осјећају угроженима, прегласанима, да су та подручја града запостављена. Зато, да! Мостар је доказ да се, уз изградњу повјерења, које је резултат осјећаја заступљености свих народа који су бирали своје представнике у власт, може градити боља будућност. На тај начин треба пронаћи рјешење око начина бирања легитимних представника у Дом народа и Предсједништво.

Вечерњи лист: Дојам је да је Мостар годинама остао закинут за нове инвестиције, што је вјеројатно повезано с чињеницом да није имао Градско вијеће. Имате ли назнака да би се и то стање могло промијенити?

- Непостојање Градскога вијећа није изравно везано уз инвестиције, но порука коју шаљемо инвеститорима да град осам година нема Градско вијеће те политичка пат-позиција демотивирају улагаче. Новац није склон ићи у ризична подручја. Чак су и представници међународне заједнице заобилазили овај град. Тим више ми је драго што смо мостарским споразумом успјели провести изборе и послати изнимно оптимистичне поруке.

Вечерњи лист: Спортска дворана, што је с њом, једно од ваших значајнијих обећања?!

- То је пројект који се вуче дуги низ година. Ми смо добили “зелено свјетло” од могућих финанцијера да препројектирамо спортску дворану, односно тај пројект није више у складу с модерним стандардима ни архитектуре ни грађевинским критеријима. Рок нам је 20. листопада да изађемо с новим идејним рјешењем. Ако се то прихвати као такво, имамо обећања да ће нам се помоћи у финанцирању тога пројекта. Ради се дјеломично о грант средствима и дијелом кредитном аранжману.

Вечерњи лист: Лијечник сте. Били сте и менаџер. Сада сте менаџер града. Који вам је од тих послова стреснији, а што доноси највише задовољства?

- Тешко ми је одговорити. Али, дефинитивно овај посао који тренутачно радим јест јако захтјеван. Сваки од њих има своје специфичности и на свој начин је захтјеван. Међутим, у Мостару, вјеројатно и због ове ситуације коју имамо те доброг озрачја у Градском вијећу, имам осјећај да смо најтежу фазу прошли. Велики су пројекти пред нама. Резултати нашега рада ће бити ускоро видљиви, а имам добар одговор грађана. То ми даје енергију наставити.

Вечерњи лист: Недавно је преминуо најдуговјечнији мостарски градоначелник Лјубо Бешлић. Били сте пријатељи. Је ли то ипак опомена око посла, стреса и искушења првога човјека града на Неретви?

- Лјубо је био мој пријатељи. Задњу годину дана интензивно смо се дружили, нажалост, углавном око тема везаних уз његово здравље јер сам и ја био укључен у процес његова лијечења. Јако смо се зближили. Лјубо је био човјек великог срца који је управљао градом када је то било готово немогуће, без Градског вијећа. Неке сам му ствари и ја замјерао, али откада сам на овој позицији, видим и зашто је повлачио одређене потезе. Изнимно цијеним код њега што је ипак успио сачувати колико-толико стабилност у овом граду. Лјуди су му спочитавали одређене ствари које су се у граду догађале, но не може једна особа бити одговорна баш за све. Нажалост, мислим да је и овај изнимно стресни посао придонио тому што нас је све прерано напустио.•

Прочитајте више на: https://www.vecernji.ba/vijesti/uspjeh-u-mostaru-recept-je-za-izmjene-izbornog-zakona-bih-1522663 - www.вецерњи.ба

Иди назад