• Град Мостар
  • Почетна
  • Завод за просторно уређење Града Мостара и Гаусс д.о.о. Тузла потписали уговор

Завод за просторно уређење Града Мостара и Гаусс д.о.о. Тузла потписали уговор

Завод за просторно уређење Града Мостара и Гаусс д.о.о. Тузла у сриједу су у мостарској Градској вијећници потписали уговор који се односи на пројект-услуге "Унапрјеђење интегралног просторног информацијског сустава - ГИС за потребе Града Мостара".
Уговор су уиме Завода потписали Салем Салко Бубало те уиме Гаусс-а Мирза Поњавић, а потписивању су присуствовали и градоначелник Мостара Марио Кордић те предсједник мостарског Градског вијећа Салем Марић.
Вриједност уговорних радова је 78.331 КМ, рок за изведбу радова је пола године
У изјави за новинаре директор Завода Бубало је казао како је Град Мостар овај посао почео прије 10 година те успио остварити квалитетну конекцију са грађанима пуштајући у етер програм "Презентер".
- Помоћу тог програма грађани су на сваком дијелу земаљске кугле били у прилици доћи до одређених информација везаних за Град Мостар у смисли просторних података и неких других садржаја који се тамо могу наћи. То је такођер била велика предност и водиља за све инвеститоре који су у Мостару жељели правити бизнис. Град Мостар је донио одлуку да се крене у надоградњу овог пројекта и укратко казано, његовом реализацијом, странка која поднесе онлине захтјев на протокол моћи ће добити повратну информацију, грађевинску дозволу, урбанистичку сагласност, употребну дозволу, дозволу за рад и слично на свој мобилни уређај - казао је Бубало. Истакнуо је како ће овај пројект донијети транспарентност коју сваки грађанин жели
Градоначелник Кордић нагласио је како му је транспарентност важна а ово је један од алата, односно један од потеза на који начин ћемо доћи до те транспарентности.
- Идеја нам је да грађани данас-сутра имају што ближу и што транспарентнију услугу, тако да Град подржава Завод и Гаусс који ће имплементирати цијелу ову причу. За шест мјесеци ћемо видјети резултате и надам се да ће људи бити јако задовољни јер ће дословно кликом на свом рачуналу или мобилном уређају доћи до битних информација о томе што се догађа у граду, што радимо, што планирамо и тако даље - казао је Кордић.
Мирза Поњавић из Гаусс-а истакнуо је како пројектни задатак предвиђа да се прошири функционалност постојеће информатичке инфраструктуре.
- Задатак нам је постојећу информатичку инфраструктуру проширити у контексту развоја модула. Један од модула треба аутоматизирати процес управљања просторно-планском документацијом која је важна за развој Мостара у урбанистичком смислу, а остали модули везани су за управљање комуналном инфраструктуром укључујући и катастар, јавну расвјету, мобилијар и све сегменте за које већ постоје расположиви просторни подаци, како би се објединили у једно рјешење и убрзали процеси рјешавања разних проблема везаних за сервисирање грађана - казао је Поњавић.
Предсједник мостарског Градског вијећа Салем Марић казао је да ће оваквих пројеката сигурно бити још.
- Све ово радимо у циљу побољшања отворености и транспарентности Градског вијећа и Градске управе, и мислим да она наша обећања полако почињемо реализирати и да ће грађани то моћи и осјетити, те да ћемо им пуно олакшати - казао је Марић.

Иди назад