Službeni posjet gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetila je danas Mostar te je tom prigodom s mostarskim gradonačelnikom Marijom Kordićem razgovarala o turističkoj saradnji dvaju gradova. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako saradnja Mostara i Sarajeva posebno treba biti okrenuta prema oblasti turizma s obzirom da je turizam jedan od stupova bosanskohercegovačke ekonomije. - Budući da su danas s nama i predstavnici turističke zajednice možemo reći da smo razmijenili ideje za razvoj turizma, 

Pročitaj više...

Puštena u rad službena fb stranica Grada Mostara

Grad Mostar je pustio u rad službeni facebook profil: Grad-Mostar-101695688760039 kako bi se povećala transparentnost Grada Mostara, te građanima i svim zainteresiranim subjektima olakšala i povećala dostupnost svih potrebnih informacija. Obavještavamo javnost i sve građane Grada Mostara kako će u budućnosti imati informacije o aktivnostima u Gradu Mostaru, kao i mogućnost za dvosmjernu komunikaciju putem otvorene stranice.

Pročitaj više...

Zbrinjavanje mulja sa postrojenja za preradu otpadnih voda

Danas je započela realizacija Ugovora o zbrinjavanju mulja sa Postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV )Ugovor je zaključen između Grada Mostara i firme Kemeko -BH d.o.o. Lukavac , a ugovorena vrijednost radova je 582.660, 00 KM ( s PDV-om). Predmet Ugovora je zbrinjavanje mulja koji nastaje preradom otpadnih voda na PPOV , te postupajući prema Elaboratu o zbrinjavanju mulja sa PPOV, kojeg je izradio GIC Mostar ( 2019.godine) sukladno važećim zakonima i propisima, preporučeno je da se mulj

Pročitaj više...

Nadbiskup Luigi Pezzuto boravio je danas u službenom posjetu Gradu Mostaru

Nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, boravio je danas u službenom posjetu u Mostaru gdje ga je u Uredu gradonačelnika u Gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Mostara Mario Kordić. Nadbiskup se tom prilikom zanimao za prilike u Mostaru te aktivnosti i projekte koje provodi novo rukovodstvo grada na čelu s gradonačelnikom, a o čemu ga je gradonačelnik detaljno upoznao. Svoje zanimanje nadbiskup Pezzuto posebice je iskazao kada su u pitanju mladi i njihova budućnost u Mostaru.

Pročitaj više...

Gradonačelnik Kordić pozvao sve navijače da isprate gradski derbiji u sportskom duhu

U povodu predstojeće utakmice 29. kola m:tel Premijer lige BiH između HŠK "Zrinjski" – FK "Velež" koja se igra 8. maja na Stadionu pod Bijelim brijegom, u utorak je u organizaciji Sportskoga saveza Grada Mostara održan zajednički sastanak predstavnika navedenih klubova, Grada Mostara i Policijske uprave Mostar. Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnim aspektima utakmice, a sudionici sastanka pozvali su sve navijače i simpatizere oba kluba da s dostojanstvom navijaju za svoj klub.

Pročitaj više...

U s k r s n a č e s t i t k a

U svoje lično i u ime Grada Mostara svim sugrađankama i sugrađanima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke. Neka Vam dani najvećeg kršćanskog blagdana protekne u miru i radosti, a milost, nadu, žrtvu i spasenje koje nam donosi uskrsli Krist podijelite sa svojom porodicom i prijateljima. Želim vam srećan i blagoslovljen Uskrs uz tradicionalni pozdrav: Hristos vaskrse!

Gradonačelnik

Mario Kordić

Pročitaj više...

Povodom međunarodnog Praznika rada

U povodu 1. maja međunarodnog praznika rada u svoje osobno i u ime Gradske uprave Mostara upućujem iskrene čestitke svim građankama i građanima Mostara i Bosne i Hercegovine. Ovaj praznik predstavlja dan solidarnosti radnika cijelog svijeta i iznova podsjeća na potrebu da svi, kao pojedinci i zajednica, ulažemo napore u izgradnju društva u kojem će radnici moći dostojanstveno živjeti od svoga rada.

Gradonačelnik

Mario Kordić

Pročitaj više...

Gradonačelnik Mostara primio je dr. Marka Babića, generalnog konzula Republike Hrvatske

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je danas u Uredu gradonačelnika u Gradskoj vijećnici dr. Marka Babića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru. Generalni konzul dr. Babić se interesirao za prilike u Mostaru nakon provedenih izbora, uspostave novog saziva Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika, kao i o radu i planovima i projektima Gradske uprave, a o čemu ga je gradonačelnik Kordić upoznao. Gradonačelnik je informisao generalnog konzula kako će Grad Mostara iz proračuna izdvojiti 20 hiljada KM.

Pročitaj više...

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o projektima u Gradu Mostaru

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak predstavnika Grada Mostara i gradskog vijeća Mostara s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uz gradonačelnika Mostara Maria Kordića, glavnu savjetnicu Grada Mostara Radmilu Komadinu sastanku su bili prisutni predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i dopredsjednik Velibor Milivojević, a u izaslanstvu EBRD-a bili su Manuela Naessl direktorica EBRD ureda u Bosni i Hercegovini i Josip Polić, bankar za infrastrukturu pri EBRD-u u BiH.

Pročitaj više...

Proljetna akija čišćenja i hortikulturnog uređenja Grada Mostara (april – maj 2021.)

U sklopu redovne akcije proljetnog uređenja Grad Mostar poduzima aktivnosti na uređenju javnih površina. U idućem razdoblju planiran je niz aktivnosti koje obuhvaćaju:Uređenje SRC Buna – Pripreme za 1. Svibanj Uređenje razdjelnice Bulevar – izvršit će se uklanjanje dijela dotrajalih sadnica lavande te dopuna sa cca. 1000 sadnica ruzmarina / Rosmarinus prostratus Sadnja sezonskog cvijeća – u gradskim parkovima, trgovima i rondele. Uređenje kružnih tokova sadnja grmova i sezonskog cvijeća (Zalik, Mljekara, Dubrovačka Ulica – B. Žrtava). Također, slijede zahvati redovnog održavanja zelenih površina, kao što su: košenje zelenih površina u park dvorištima (oko stambenih zgrada),

Pročitaj više...

Predstavnici UNDP u posjeti Gradu Mostaru

U Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak između gradonačelnika Grada Mostara Maria Kordića i predstavnika UNDP-a predvođenih Edisom Arifagićem, šefom Programa za lokalni razvoj UNDP-a sa svojim saradnicima i Boženom Bohm Kaltak, regionalnim program menadžerom UNDP-a. Na sastanku se razgovaralo o konkretnim mogućnostima pomoći od strane UNDP-a Gradu Mostaru kroz različite projekte posebno rješavanja problema deponije otpada, nastavka izgradnje sportske dvorane, rekonstrukcija zgrade „Nama“

Pročitaj više...

Rezanje asfalta za postavljanje uspornika prometa

U sklopu asfaltiranje drugog kolničkog traka ceste u Ulici Blajburških žrtava danas su radnici izvođača radova HP Investing d.o.o. Mostar zbog pripremih radova za postavljanje uspornika izvršile rezanje asfalta. Rezanje asfalta urađeno je po nalogu inženjera saobraćajne struke. Prema projektu nije bilo predviđeno postavljanje uspornika, ali i da su ranije planirani, za njihovo postavljanje potrebno je prvo položiti asfalt pa ga rezati kako bi se ugradili uspornici, jer inače bi se isti pomjerali ili uništili pod pritiskom vozila.

Pročitaj više...

Obavijest

Sutra, srijeda, 28. 4. 2021. godine u vremenu od 07:00 sati promet u Ulici Ante Starčevića bit će preusmjeren na novoizgrađeni dio saobraćajnice.

Pozivamo sve sudionike u prometu da obrate pozornost na privremenu prometnu signalizaciju, koja će biti na snazi za vrijeme izvođenja radova na spomenutoj saobraćajnici.

Odjel za urbanizam i gradnju

Služba za gradnju infrastrukturnih projekata

Pročitaj više...

Održan sastanak ambasadorice OESS-a Kathlen Kavalec s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara Salemom Marićem

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak ambadasorice OESS-a Kathlen Kavalec s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara Salemom Marićem. Sastanku je bio prisutan i voditelj Ureda OESS-a u Mostaru, Ioannis Piliouris.

Pročitaj više...

„Podrška statističkom sustavu Bosne i Hercegovine za pripremu glavnog okvira za uzorak“

U okviru projekta „Podrška statističkom sustavu Bosne i Hercegovine za pripremu glavnog okvira za uzorak“, Federalni zavod za statistiku će od 3. 5. 2021. godine do 22.6.2021. godine provesti anketiranje domaćinstava za potrebe ažuriranja statističkog okvira uzorka. Anketiranje će se provoditi u većini općina u BiH i prema odabranom uzorku, a provodit će ga akreditirani anketari koje je angažira Federalni zavod za statistiku. Prema Zakonu o statistici BiH, zakonu o statistici u FBiH i Zakonu o zaštiti osobnih podataka, statističke institucije BiH garantiraju punu povjerljivost podataka. Građani su pozvani na saradnju, a prilikom anketiranja primjenjivat će se preporučene mjere navedene u

Pročitaj više...

Mostarski gradonačelnik još jednom je osudio huliganske izgrede

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić još jednom je osudio huliganske izgrede koji su se dogodili u subotu navečer u Mostaru te je pozvao policiju da otkrije i kazni počinitelje. Po njegovim riječima, radi se "o sukobu dvije navijačke skupine, o klincima koji se neodgovorno ponašaju". - Ja sam tražio od MUP-a da postupe shodno zakonu i istraže tko su počinitelji tog incidenta te nas kao grad obavijeste o tome. Ono što me razočaralo je da pojedinci sada ovoj situaciji, koja nije po prvi puta da se, nažalost, događa u Mostaru, pokušavaju dodati međunacionalnu notu, što po meni nije ispravno i nije dobro - izjavio je gradonačelnik Kordić prilikom sadnje stabala na brdu Fortica kod Mostara.

Pročitaj više...

Gradonačelnik Kordić i italijanski ambasador Minasi na Fortici posadili prva od hiljadu planiranih stabala

U okviru Inicijative za zeleniju i održivu budućnost – GoGreen Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) u ponedjeljak su na brdu Fortica posađeno prvih deset od hiljadu planiranih stabala koja će biti posađena na području Mostara. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je tom prilikom kako je ponosan što je Mostar jedan od 18 lokalnih samouprava u BiH koje su uključene u projekat Via Dinarice i Inicijative za zeleniju i održivu budućnost.

Pročitaj više...

Nastavlja se asfaltiranje ulice Ante Starčevića

Nastavljaju se radovi na asfaltiranju saobraćajnice u ul. A. Starčevića. Danas počinje postavljanje drugog sloja asfalta. Nakon okončanja radova na postavljanju asfalta na novoizgrađenom dijelu prometnice, izvršit će se preusmjeravanje prometa na ovaj dio prometnice kako bi se mogao rekonstruirati "stari" dio prometnice, sve bez obustave prometa, kako je već ranije najavljeno. Obzirom da radovi asfaltiranja u velikoj mjeri zavise od vremenskih prilika, u ovom trenutku nije moguće precizno reći kada će promet sa starog

Pročitaj više...

Osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana

Ovim putem upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napad na privatnu imovinu i građane koji se dogodio u naselju Donja Mahala. Posebice što se napad dogodio za vrijeme trajanja policijskog sata. Od pripadnika MUP-a tražimo da u što kraćem roku javnosti predoči detaljno izviješće o sinoćnjim neredima, a da se svi vinovnici procesuiraju i primjereno kazne. Iskreno vjerujem kako se ovakve slike iz Mostara više neće ponavljati.

Gradonačelnik Mostara

Mario Kordić

Pročitaj više...

Izgradnja dijela desnoobalnog kolektora i rekonstrukcija Ulice kneza Višeslava

Grad Mostar realizira projekt izgradnje desnoobalnog kolektora, a paralelno s izgradnjom kolektora vrši se rekonstrukcija Ulice kneza Višeslava i to na dionici od križanja ulica Kralja Tomislava i Kneza Višeslava do križanja ulice kneza Višeslava i Blajburških žrtava. Podsjećamo, koncem  2018. godine dodijeljen je ugovor T2B Carinski most-Bakijina luka u iznosu od 1.399.424,62 EUR (3.202.332,89 KM sa PDV-om). Realizacija ovog ugovora je predviđena u fazama, u skladu sa osiguranim sredstvima. Prva faza ugovora realizirana je 2019.god. ( dionica raskrižje hotel Ero –

Pročitaj više...