Američki ambasador Nelson posjetio je Grad Mostar

Gradonačelnik dr. Mario Kordić ugostio je članove američke ambasade u Gradskoj vijećnici izrazivši dobrodošlicu i zahvalnost na posjetu. Kordić je upoznao ambasadora Nelsona s prioritetnim pitanjima koje Grad Mostar trenutačno rješava kao što su deponija “Uborak” i izmjena uprava u javnim preduzećima. Izrazio je uvjerenje da se mnogim problemima nazire rješenje te da je Mostar na putu da postane lijep evropski grad ako se nastavi dobar rad Gradskoga vijeća.

U razgovoru s amabasadorom Nelsonom dotaknuo se prošlih i budućih projekata objasnivši koncept koji će dovesti do cjelokupnoga poboljšanja. Ambasadorje gradonačelniku pružio potpunu podršku i pomoć. Izrazio je zadovoljstvo što su vijećnici shvatili svoju odgovornost i nadu da će i građani od njih imati velika očekivanja. Svjestan da je pitanje otpada jedno od najvećih komunalnih pitanja skoro svih gradova u svijetu, pa tako i u SAD-u, osvrnuo se na svoj posjet deponiji “Uborak” i na razgovor s građanima.

Ambasador je gradonačelnika informisao i o projektima u koje je uključena ambasada SAD-a kao što su finansijska reforma, podrška turizmu i e-uprava. Smatra da BiH posjeduje dosta mladih i stručnih ljudi koji mogu doprinijeti svim oblastima razvoja Bosne i Hercegovine te je spomenuo rad Bosanskohercegovačko-američke akademije znanosti i umjetnosti.

„Fokus bi trebao biti na ključnim projektima koji će građanima pokazati da su promjene moguće“, kazao je ambasador.

Gradonačelnik Mario Kordić informisao je ambasadora Nelsona o procesu digitalizacije Gradske uprave koja je u toku. U okviru nje napravit će se hardverska podrška, zamijeniti zastarjela tehnologija te osigurati i poboljšati uporaba postojećih programa poput DOCUNOVE, FINOVE, GIS-a itd.

Nazad