Dan planeta Zemlje

Uz Dan planeta Zemlje 22. aprila brojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanje ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta. O tome govori i tema ovogodišnjeg Dana planeta koja glasi „Restore OurEarth“ (Obnovimo našu Zemlju).

Službeni plakat za ovogodišnji Dan planeta Zemlje kreirao poznati brazilski umjetnik Paulo Cesar Silva - Speto čiji su radovi izloženi u galerijama diljem svijeta.

Dan planete Zemlje, koji je ustanovljen 1970. godine u SAD-u, širom svijeta se obilježava od 1992. godine u više od 150 zemalja s ciljem, da svjetska populacija postane svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi. Namjera je da se stanovništvu ukaže na probleme globalnog zagrijavanja, otvaranje ozonskih omotača, sve veće zagađenje atmosfere, efekt staklenika, povećanje globalne prosječne temperature planete Zemlje, što utiče na podizanje razine mora, topljenje ledenjaka i potapanje dijela kopna. Klimatske promjene, zagađenje okoliša, neodgovorna i neplanska gradnja, neodgovorno ponašanje svakog pojedinca ne utiču samo na izgled okoliša, nego i na učestalost i veličinu posljedica katastrofa i velikih nesreća. Odgovornim postupanjem s otpadom po principima „smanji, ponovo koristi i recikliraj“, značajno se može smanjiti količina otpada, čuvajući na taj način okoliš. Smanjenjem potrošnje energije i korištenjem obnovljivih izvora, uticalo bi se na smanjenje ispuštanja štetnih gasova, te smanjenje potrošnje fosilnih goriva.

Nazad