• Grad Mostarb
  • Početna
  • Grad Mostar pristupio ReLOaD2 Projektu Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu

Grad Mostar pristupio ReLOaD2 Projektu Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu

 

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić je svojim potpisom plakete, službeno ozvaničio pristupanje Grad Mostar kao partnerske lokalne zajednice za sudjelovanje u projektu ReLOaD2. Potpis je ozvaničio svojim prisustvom na prvoj aktivnosti projekta obuci koordinatori i zamjenici koordinatora projekta iz 13 ReLOaD2 partnerskih jedinica lokalne samouprave, u periodu 05. - 06. oktobar u Sarajevu.

 

 

U naredne četiri godine, Grad Mostar će dobit stručnu podršku u segmentu dobre uprave uključujući jačanje partnerstva s organizacijama civilnog društva i u aktivnostima u promoviranju uloge mladih u zajednici kroz primjenu modela transparentnog projektnog financiranja OCD-a iz proračuna Grada. Sve spomenute aktivnosti imaju za cilj povećanje građanskog sudjelovanja u procesima donošenja odluka i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Projektom ReLOaD otvorene su nove mogućnosti za jedinice lokalne samouprave. Pored transparentnosti, većeg učešća građana u procesu donošenja odluka stvorena je i mogućnost za povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije.

Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). ReLOaD je utemeljen na pozitivnim iskustvima projekta Jačanje lokalne demokracije (LOD), koji je u Bosni i Hercegovini provodio UNDP, uz financijsku podršku EU, i koji služi kao primjer dobre prakse koja će biti ponuđena kao model za korištenje širom Zapadnog Balkana. Kao regionalna inicijativa, ReLOaD projekt se provodi u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

 

Nazad