Predstavnici UNDP u posjeti Gradu Mostaru

U Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak između gradonačelnika Grada Mostara Maria Kordića i predstavnika UNDP-a predvođenih Edisom Arifagićem, šefom Programa za lokalni razvoj UNDP-a sa svojim saradnicima i Boženom Bohm Kaltak, regionalnim program menadžerom UNDP-a.

Na sastanku se razgovaralo o konkretnim mogućnostima pomoći od strane UNDP-a Gradu Mostaru  kroz različite projekte posebno rješavanja problema deponije otpada, nastavka izgradnje sportske dvorane, rekonstrukcija zgrade „Nama“ te oko poboljšanja rada i usluga  javnih komunalnih poduzeća. Također bilo je govora vezano za poboljšanje transparentnosti rada gradske uprave, digitalizacije, informatizacije te samog upravljanja gradskom imovinom, kao i pomoći pri uvođenje sistema e-uprave za Grad Mostar te pristupanju izrade revizije izrađene Strategije razvoja Grada Mostara. Dogovorena je i pomoć pri unaprjeđenju usluga i digitalizacije javnog prevoza u gradu Mostaru kao i sufinanciranje izrade Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP).

Grad Mostar je nakon javnog poziva odabran kao partner u provedbi projekta PIPLS-Projekt unaprjeđenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH, koji provodi UNDP u saradnji s Ambasadom Švedske u BiH. Cilj projekta je unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu, uspostavljanje sustava za strateško upravljanje javnom imovinom, transparentno knjiženje, unaprjeđenje vještina uposlenih, definiranje politika i pravilnika za upravljanje imovinom na lokalnoj razini i drugo.

Dogovoren je nastavak uspješne saradnje na provedbi projekata energijske efikasnosti.

Nazad